Spital mobil lângă Iaşi. Propunerea aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean

El a discutat cu omologii săi din judeţele vecine. Niciun răspuns de ajutor de la Guvern.

marți, 31 martie 2020, 07:00
2 MIN
 Spital mobil lângă Iaşi. Propunerea aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean

Administraţia judeţului a iniţiat demersuri pentru achiziţionarea unui spital mobil pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19. Unitatea va deservi întreaga regiune, motiv pentru care preşedintele CJ a discutat cu liderii consiliilor judeţene din Regiunea de Nord-Est. 

Costul spitalului cu o capacitate de 250-300 de locuri este de circa 15 milioane de euro, un sfert fiind contribuţia Iaşului. „Un spital mobil poate funcţiona la întreaga capacitate în maxim 30 zile (începând din acest moment, n.r.). Se evită riscul contaminării bolnavilor internaţi pentru alte afecţiuni şi scade posibilitatea infectării personalului medical”, a afirmat Maricel Popa într-o conferinţă de presă desfăşurată online.

Achiziţionat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, spitalul ar putea să funcţioneze la Transagropolis, unde sunt toate utilităţile necesare. Un asemenea spital dispune de două săli de operaţie, unitate de urgenţă şi triaj, terapie intensivă cu peste 70 de paturi, laboratoare de testare, radiologie, linie de sterilizare, maternitate etc. Corpul medical va fi format, pe perioada funcţionării lui, din medici, asistente şi infirmiere detaşate de la alte unităţi medicale.

Un apel pentru finanţare a fost adresat şi Guvernului, fără răspuns însă. Centralizarea excesivă statului face ca miliardul de euro pus la dispoziţie de Comisia Europeană României pentru combaterea epidemiei să fie administrat exclusiv de la Bucureşti.

„Capacitatea Spitalului de Boli Infecţioase, de 250 de paturi, paturile din celelalte spitale judeţene care au secţii de boli infecţioase, dar şi numărul paturilor din spitalele din liniile 2 şi 3 pot să nu fie suficiente pentru întreaga Moldovă”, a avertizat Maricel Popa. Achiziţionarea a 43 de ventilatoare pulmonare şi simulările făcute în februarie la Spitalul de Neurochirurgie au prins bine, dar spitalul mobil ar veni la ţanc, în timpul valului aşteptat după Paşti. 

Comentarii