De Sănătate

Punem punctul pe știi

Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţare

miercuri, 14 martie 2018, 12:50
3 MIN
 Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţare

Apele sulfuroase ale bazei de tratament din cadrul spitalului au efecte terapeutice extraordinare, fiind cele mai bogate în sulf din Sud-Estul Europei. De-a lungul anilor medicii care au contribuit la dezvoltarea spitalului au inventat dispozitive şi mijloace noi de aplicare a apelor sulfuroase în recuperare.

Echipa Spitalului Clinic de Recuperare (SCR) Iaşi a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţarea unităţii care a devenit cel mai mare spital de profil din România. Momentul jubiliar a fost celebrat în cadrul unei sesiuni speciale în cadrul Conferinţei Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, eveniment care a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, reunind la Iaşi peste 500 de specialişti din diferite domenii.

“Înfiinţat în 1978, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, a reuşit să fie timp de patru decenii în avangarda activității medicale de recupere din  întreaga țară. Mii de pacienţi au o viaţă mai bună datorită îngrijirilor primite aici”, a subliniat Carmen Cumpăt, managerul SCR Iaşi.

Manifestarea dedicată Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi se desfăşoară parcursul întregii săptămâni şi reuneşte la Iaşi medici reumatologi, neurologi, cardiologi, ortopezi, pneumologi, ORL-işti şi de medicina muncii, precum şi kinetoterapeuţi din ţară şi străinătate.

“Lucările şi tematica diverse ale acestei conferinţe ilustrează de fapt conceptul de medicină recuperatorie integrativă în jurul căruia a fost construit şi dezvoltat spitalul. Dintre personalităţile care au  marcat acest spital, putem evoca pe doctorul Aurel Socol – de 2 ori director al unităţii – şi care a contribuit la dezvoltarea bazei de tratament specifică spitalului – Baza Nicolina. Bază ale cărei ape sulfuroase au fost evaluate din punct de vedere ale proprietăţilor biochimice și terpeutice şi care au cea mai mare concentraţie de sulf din toată zona de S-E a Europei. Aceste ape au efecte terapeutice extraordinare şi au potenţat dezvoltarea posibilităţilor de tratament”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, vicepreşedintele conferinţei.

Acesta a adăugat că la un astfel de moment aniversar este normal ca echipa medicală să aducă un omagiu personalităţlor care au marcat dezvoltarea celui mai mare spital de recuperare din ţară.

“Să nu uităm de profesorul Ioan Lungu care a avut o contribuţie esenţială la construcţia amfiteatrului care îi poartă şi numele. De asemnea, conferenţiarul Emil Nemţeanu – un mare profesor de neurologie; profesorii Balmuş şi Carasievici  care au pus bazele actualelor secţii de balneologie şi reumatologie şi care au avut multe inovaţii în ceea ce priveşte mijloacele de aplicare a apelor sulfuroase în recuperare. Tot la realizări trebuie punctat primul implant cohlear efectuat în România de prof. Mârţu de la Clinica ORL a SCR.  Plus secţia de ortopedie care are o experienţă deosebită în protezare. Dacă adăugăm Clinica de Recuperare Cardiovasculară unde avem programe de nivel european, Clinica de Recuperare Respiratorie unde se fac investigaţii care nu se realizează în alte zone ale ţării, Clinica de Boli Profesionale, laboratoarele performante de analize şi explorări imagistice, înţelegem de ce vorbim de cel mai mare dar şi de cel mai performant spital de recuperare din România”, a încheiat prof. dr. Florin Mitu.

Cei care doresc pot afla mai multe detalii despre programul integral al  manifestării accesând site-ul https://recuperareiasi.ro/.

Comentarii