SUA au sistat finanțarea experimentelor periculoase asupra virusurilor

luni, 08 noiembrie 2021, 10:58
1 MIN
 SUA au sistat finanțarea experimentelor periculoase asupra virusurilor

Dezbaterea legată de finanțarea de către Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA a unor cercetări periculoase asupra coronavirusurilor făcute în China a adus în atenția publică alte două experimente cunoscute de tip „gain-of-function” (GOF).

Singurele GOF aprobate și finanțate în Statele Unite, două studii privind gripa autorizate sub noi reguli adoptate în 2017 după controversele publice declanșate de acest tip de cercetări, au fost sistate acum.

Situația a ieșit la iveală treptat în ultimele săptămâni, NIH „curățând” site-ul său de majoritatea mențiunilor făcute despre „gain of function” și acronimul „GOF”, acestea descriind experimente care modifică patogenii pentru a-i face mai infecțioși sau mai transmisibili.

NIH spune că a efectuat aceste revizuiri deoarece termenii „au fost folosiți greșit” și fiindcă sunt sursă de confuzii.

Termenii ar putea cauza confuzii deoarece reglementările adoptate la nivel federal în SUA în 207 stipulează că doar o parte a studiilor GOF – cele care implică „îmbunătățirea unor patogeni cu potențial pandemic (enhanced potential pandemic pathogens – ePPP) să treacă prin evaluări speciale legate de riscuri și siguranță.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii