SUA: Jumătate de milion de persoane din Oregon, evacuate din calea flăcărilor. Cel puţin 16 morţi

vineri, 11 septembrie 2020, 18:44
4 MIN
 SUA: Jumătate de milion de persoane din Oregon, evacuate din calea flăcărilor. Cel puţin 16 morţi

Circa o jumătate de milion de persoane din Oregon au fost evacuate în timp ce zeci de incendii extreme, alimentate de vânt, au mistuit vineri Coasta de Vest a Statelor Unite, distrugând sute de locuinţe şi provocând moartea a cel puţin 16 persoane, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Unsprezece persoane au decedat începând de luni din cauza incendiilor din California, în timp ce alte patru şi-au pierdut viaţa în Oregon, iar un băiat în vârstă de 1 an a murit în statul Washington, potrivit poliţiei.

În Oregon, numărul de persoane vizate de ordine de evacuare a crescut la aproximativ 500.000 – aproximativ o optime din populaţia statului – după ce suburbiile din Portland au fost ameninţate de cel mai mare incendiu din acest stat, a declarat Biroul statal pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Alte mii de locuitori au fost strămutaţi spre nord şi sud, în statele vecine Washington şi California.

Oregon a fost puternic afectat de cele aproape o sută de incendii majore izbucnite pe Coasta de Vest.

Aproximativ trei mii de pompieri au fost desfăşuraţi în lupta cu flăcările, iar autorităţile au declarat că este nevoie de un efectiv de două ori mai mare.

Poliţia a deschis o anchetă criminală pentru incendiere în cazul a cel puţin unui incendiu din Oregon, numit Almeda Fire, care a izbucnit în Ashland, lângă graniţa cu statul California şi a mistuit câteva sute de case din comunităţile adiacente situate de-a lungul Bear Creek, a declarat şeful poliţiei din Ashland, Tighe O'Meara.

Incendiile din Oregon au făcut ravagii în mai multe comunităţi din zona lanţului muntos Cascade, precum şi în zonele costiere cu păduri tropicale, care în mod normal nu sunt afectate de incendii de vegetaţie. În estul statului Washington, un incendiu a distrus mare parte din micul oraş agricol Malden, notează Reuters.

În centrul Oregon, echipele de căutare şi salvare au pătruns în comunităţile devastate din Santiam Valley pentru a căuta persoane dispărute.

Spre sud, o serie de comunităţi mici, situate de-a lungul autostrăzii Interstate 5, în apropiere de Medford, au fost reduse la cenuşă după ce tăciuni proveniţi de la un incendiu au fost luaţi de vânt.

Pompierii au declarat că vântul neobişnuit de cald şi uscat a alimentat incendiile, răspândind flăcările de la o comunitate la alta şi apoi de la o casă la alta.

Guvernatorul Oregon, Kate Brown, a declarat că aproximativ 364.220 de hectare au fost mistuite de flăcări. ''Acesta nu va fi un eveniment unic", a declarat Brown, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că ''simţim impactul acut al schimbării climei''.

Climatologii susţin că încălzirea globală a contribuit în mare măsură la anotimpurile umede şi uscate, determinând vegetaţia din vestul SUA să prospere şi apoi să se usuce, lăsând în urmă cantităţi mai mari de combustibil pentru incendii.

Cel puţin patru departamente de poliţie din Oregon au avertizat asupra mesajelor online ''false'' care par a fi transmise de forţele de ordine şi care acuză de declanşarea incendiilor diverse grupări şi activişti.

Două dintre cele mai importante incendii din Oregon, active la circa 32 de kilometri sud-est de centrul oraşului Portland au fuzionat, conducând la o extindere a evacuărilor în comitatul Clackamas, cu populaţie densă.

În California, cel mai populat stat din SUA, incendiile de vegetaţie au ars peste 1,25 de milioane de hectare până în prezent în acest an, marcând un record. Şase dintre cele mai ample douăzeci de incendii de vegetaţie din istoria Californiei s-au produs în 2020.

Aproximativ o treime dintre persoanele evacuate au fost strămutate în comitatul Butte, la nord de Sacramento, unde incendiul numit North Complex a mistuit peste 99.960 de hectare şi a fost distrus peste două mii de case şi structuri.

Rămăşiţele a zece victime au fost găsite în alte locaţii din zona afectată de acest incendiu, potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului şerifului din Butte.

O altă persoană a decedat în comitatul Siskiyou, în nordul Californiei, potrivit departamentului pentru protecţia împotriva incendiilor din acest stat, CalFire.

Miercuri dimineaţă, oraşul San Francisco era învăluit de o ceaţă portocalie, efect provocat de fumul care filtrează lumina solară. Stratul de fum a persistat în regiunea San Francisco şi joi, înrăutăţind calitatea aerului. AGERPRES

 

Comentarii