Subiect fierbinte dezbătut la Iași: incinerarea. În țară sunt doar trei crematorii

joi, 28 martie 2019, 02:56
2 MIN
 Subiect fierbinte dezbătut la Iași: incinerarea. În țară sunt doar trei crematorii

Marius Rotar, cercetător la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a vorbit la Iaşi, ieri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi despre istoria incinerărilor umane în România, despre opoziţia bisericii şi susţinerea medicilor şi despre felul în care s-a transformat România, de la prima ţară care înfiinţa un crematoriu în 1928, la una dintre ţările cu cea mai mică rată de incinerări din Europa.

Istoricul precizează că în lume există mai puţin de 10 istorici care se ocupă de problematica istoriei incinerărilor, şi că în România există trei crematorii – unul la Bucureşti, de stat, şi două private – la Oradea şi la Cluj, deschise în 2012 şi respectiv în 2014. Totodată, tot trei este şi numărul preoţilor caterisiţi în România, conform cercetărilor istoricului, pentru că ar fi desfăşurat slujbe de înmormântare pentru cei care şi-au asumat oficial că vor fi incineraţi, fiindcă Biserica ortodoxă a interzis din 2012 astfel de ceremonii religioase şi s-a poziţionat, conform istoricului, mereu împotriva incinerărilor.

Acesta a prezentat şi o serie de statistici, precizând că cercetările efectuate de el au scos în evidenţă faptul că peste 75.000 de persoane au fost incinerate până acum în România din 1928 când a fost înfiinţat Crematoriul "Cenuşa" din Bucureşti, desfiinţat în 2002. Spre exemplu, în 2017 la crematoriul de stat din Bucureşti – Vitan-Bârzeşti – au fost incinerate 959 de persoane, în 2018 1015, fiind pentru prima dată din 2013 când s-a depăşit iar cifra de 1.000, în timp ce la unul dintre privaţi, Ignis, cel din Cluj, care face public cifrele, au fost 218 în 2017 şi 299 în 2018.

Comparaţiile cu alte ţări sunt însă imense. „Pe primul loc în Europa la rata incinerării este Elveţia, cu o proporţie de 86,89%, urmată de Slovenia şi de alte ţări. Marea Britanie e importantă nu doar prin rata foarte ridicată, ci şi prin numărul ridicat de crematorii, a fost o explozie a numărului lor în anii 1960, iar Japonia are o rată aproape absolută a incinerării, peste 99 la sută. Ungaria are 64 la sută, în Serbia, o ţară preponderent ortodoxă, cu două crematorii funcţionale, 20% dintre cei decedaţi sunt incineraţi, în Rusia aproape 10%, dar în România doar 0,45%”, a declarat istoricul Marius Rotar în prezentarea sa.

Acesta a fondat şi o asociaţie, AMURG, prin care susţine că promovează incinerarea în România ca soluţie alternativă la sistemul clasic al înhumării şi susţine că, în prezent, incinerarea este legală în România şi că inclusiv Biserica Catolică nu se opune acesteia.

Comentarii