Suedia este tot mai copleşită de clanurile criminale violente

miercuri, 23 septembrie 2020, 14:27
2 MIN
 Suedia este tot mai copleşită de clanurile criminale violente

Poliţia şi guvernul din Suedia trag un semnal de alarmă asupra prezenţei tot mai mari a zeci de clanuri mafiote care, în opinia lor, fac ravagii în regat, pe fondul înmulţirii îngrijorătoare a schimburilor de focuri şi a altor reglări de conturi violente în această ţară nordică mai degrabă liniştită, relatează AFP şi The Local, potrivit Agerpres.

Ignorând autorităţile în numele clanului, aceste „bande familiale” exercită o influenţă considerabilă în mai multe cartiere defavorizate în mari oraşe suedeze, fără ca guvernul sau poliţia să se poată opune cu adevărat, afirmă experţii.

„Este o otravă în societatea noastră şi trebuie să scăpăm de ea”, a declarat la începutul lunii septembrie premierul suedez Stefan Lofven. Explozia unor grenade în diverse imobile, maşini incendiate, trafic de droguri şi acţiuni de şantaj alimentează paginile de fapt divers ale ziarelor, când martorii sunt deseori prea înfricoşaţi de represalii pentru a depune mărturie.

„Aţi văzut filmul 'Naşul?'”, a întrebat AFP jurnalista Johanna Backstrom Lerneby, autoarea unei cărţi despre una dintre cele mai celebre familii criminale din Suedia. „Atunci, ştiţi despre ce e vorba”, a spus aceasta. Mai multe persoane având legături cu clanul explorat de jurnalistă în carta sa „La famiglia” au făcut să se vorbească despre ele în august, când a izbucnit un conflict cu o bandă rivală. Luând locul poliţiei, ele au instalat baraje rutiere improvizate în cartierul lor cu probleme din Goteborg, Angered, oprind maşini şi cerând cartea de identitate oricui trecea pe acolo.

Unul dintre ei a susţinut la postul de televiziune SVT că au făcut asta pentru „a-i proteja pe locuitorii şi copiii din cartier”. Ostilităţile au încetat la sfârşitul lunii august. Însă nu datorită poliţiei: aplanarea a fost decisă la o întâlnire a membrilor mai multor bande într-un hotel din Goteborg. „Este extrem de frustrant”, recunoaşte un ofiţer local de poliţie, Fredrik Terje, precizând pentru SVT că „Reţelele criminale sunt cele care au încheiat un acord de pace şi care au fixat un program, în timp ce noi, autorităţile, am rămas pe tuşă”.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

Comentarii