Ţara are economie de piaţă funcţională

luni, 05 noiembrie 2018, 18:18
2 MIN

* S-a isprăvit şi febra de Halloween (unde a fost, că mulţi nici nu ştiu cum să pronunţe corect numele sărbătorii, darămite să se mai şi ocupe de ea cu responsabilitate), deci avem o perioadă mai liniştită – dacă facem abstracţie de politică şi de toată panarama aferentă. S-a trecut de la scobitul bostanilor la consumul seminţelor de bostan, încep pregătirile pentru Postul Crăciunului, oamenii pun murături, fac zacuscă, se preocupă să cumpere din pieţe cât mai avantajos etc. Avem informaţii de ultimă oră până şi din acest domeniu, considerat oarecum de nişă:

* În piaţa "Doi băieţi şi două fete" administratorii au interpretat oarecum cam personal formularea "micii producători", motiv pentru care singurii precupeţi care au primit voie să vândă mărar din import, banane, ananas, vin la pet, ţigări fără timbru şi cârnaţi de ţară, luaţi din supermarket şi afumaţi în ogradă, la fum de gunoaie, au fost cei cu înălţimea sub un metru şi jumătate. Toţi cei care depăşeau 1,50 metri au fost incluşi în categoria "mari producători".

* Mai mulţi mici producători au adus în piaţă saci cu coji de nuci, coji de pepene, coji de cartofi şi multe, foarte multe coji de seminţe. Din discuţia purtată cu ei ne-am prins că oamenii au înţeles greşit ce au citit pe siturile despre binefacerile consumului de fructe de goji, foarte apreciate de vegani.

* Alt mic producător aflat sub acoperire (fiindcă are cam doi metri) s-a bucurat mult că a reuşit să-şi vândă toată marfa cu care venise la tarabă; în exclusivitate ne-a mărturisit că, neavând prea multe roade ale pământului, şi-a vândut mai ales ceasul, telefonul, cântarul şi greutăţile, pe motiv că oamenii n-au fost prea interesaţi de marfa lui (castane ciobite, mai ales). Doamna care a cumpărat greutăţile de la cântar a zis că voia să le pună peste murături, în butoi, să apese varza, dar regretă: după o probă a remarcat că toate greutăţile plutesc, mai ales cea mare!

* Aceeaşi piaţă a fost şi scena unui dialog aprins: un comerciant şi-a apărat marfa de acuzele unui client, care declară că a găsit, printre castraveciorii muraţi achiziţionaţi în ajun, un rozător; vânzătorul insistă că ar fi vorba despre un cornişon din soiul cu păr, codiţă şi gheruţe la lăbuţe.

Comentarii