Târguri de carne vie de Sfântul Ilie

marți, 23 iulie 2019, 07:00
3 MIN

* Am mai spus că în week-end a fost marea sărbătoare a Sfântului Ilie, onomastica Iliilor din lumea-ntreagă şi zi importantă pentru meşteri şi oameni în concediu, fiindcă sfântul, din carul său înflăcărat, aduce norii sau seceta, trăsneşte păcătoşii / le strică vacanţele, bagă caniculă ori răcoare şi pedepseşte constructorii care muncesc (asta, vorba vine!) de ziua lui, dând foc caselor. Avem informaţii:

* De Sfântul Ilie, câţiva săteni au anunţat că au văzut un aparat de zbor ciudat, care părea de foc şi care s-a prăbuşit, dar nimeni nu i-a crezut, fiindcă în zonă n-au zburat MiG-uri; a doua zi, pe un ogor au fost găsite osii, bucăţi de roţi şi piese. Un pădurar spune că a văzut şi el în ajun un car de foc zburător şi că, speriat, a tras cu puşca în el, fiind convins că sunt ruşii; bătrânii sunt convinşi că era carul Sfântului Ilie.

* Mulţi români care îşi fac case, să termine exteriorul până în toamnă, au respectat tradiţia de Sfântul Ilie, au adunat constructorii, i-au plătit şi le-au zis să revină după sărbătoare; meşterii s-au îmbătat de toţi banii şi au plecat, în stare de cleşte sau cui, uitând în priză betoniere, faiuri ori aparate de sudură. Deşi ei n-au muncit, casele au ars din cauza instalaţiilor electrice improvizate, după cum au declarat pompierii.

* Mii de meşteri care au încercat ciubucuri de Sfântul Ilie au fost pedepsiţi în diverse feluri: s-au curentat la fire sau prize, şi-au tras cu ciocanul peste degete, s-au tăiat în table sau cuie, au alunecat de pe scări, s-au pomenit cu cositor topit după gât sau în pantaloni, au răsturnat găleţile de var peste colegii de jos, iar unuia i-a curs în cap un bidon cu prenadez, care nu s-a dus nici acum.

* Tot de Sfântul Ilie, pe Muntele Găina din Apuseni s-a organizat anualul şi vestitul "Târg de Fete"; evenimentul a fost imitat de mulţi, aşadar târguri de fete s-au ţinut şi în alte zone ale ţării. Târgul din Consumatori a primit mii de vizitatori, dar atracţiile au fost nu fetele, ci celebrul rachiu de regiune; seara, evenimentul putea fi redenumit foarte bine "Târgul de Bete". Şi la Datornici s-a organizat un târg de fete; mai exact, un târg cu produse pentru fete: ciorapi, chiloţi, sutiene şi costume de baie; atracţiile principale au fost, din câte povestesc vizitatorii bărbaţi, cabinele de probă, cu pereţii din oglindă pe interior, dar transparenţi din exterior.

* Şi la Acarieni a fost organizat Târg de Fete; mai exact, un târg de joburi pentru fete: au fost căutate absolventele de Marketing, Management şi Ştiinţe Politice, de care e mare nevoie în livezi, la cules de mere de Sfântul Ilie. Primarul din Machitori nu s-a lăsat mai prejos, organizând şi el un Târg de Fete care a atras bărbaţii; la eveniment au participat cele mai frumoase tinere, care au defilat îmbrăcate sumar. Edilul a fost săltat cu duba a doua zi, fiind cercetat pentru trafic de carne vie.

Comentarii