De Sănătate

Punem punctul pe știi

Terapia corectă cu aerosoli: ce tip de aparat trebuie utilizat în bolile respiratorii?

vineri, 05 octombrie 2018, 09:15
3 MIN
 Terapia corectă cu aerosoli: ce tip de aparat trebuie utilizat în bolile respiratorii?

Odată cu răcirea vremii apar şi infecţiile respiratorii. Astfel de infecţii pot duce la crize de astm sau la agravarea stării pacienţilor cu BPOC, situaţie în care se poate recomanda şi terapia cu aerosoli. Pentru pacienţii care fac aceste şedinţe de aerosoli acasă, trebuie să ştie că pentru a se obţine efecte benefice, terapia cu aerosoli trebuie efectuată cu un aparat de nebulizare. Cum puteţi face diferenţa şi cum aflaţi dacă utilizaţi un aparat care să aibă efecte beneficie în situaţia de acutizare a bolilor respiratorii cronice, citiţi în articolul următor:

Deşi frecvent uzitată în tratamentul afecţiunilor respiratorii,  mulţi dintre pacienţi nu cunosc diferenţa dintre cele două tipuri de aparate, existănd o confuzie de termeni şi considerându-se că orice aparat de aerosoli poate fi utilizat. Însă medicii atenţionează  că pentru acutizările din afecţiunile cronice, au efect doar şedinţele efectuate cu un nebulizator.

„Unii dintre pacienţi nu fac deosebirea între cele două. Aparatul de nebulizare este cel care are efecte benefice  în crizele de Astm Bronşic  sau BPOC. Care e diferenţa dintre cele două tipuri de dispozitive medicale? Aparatul de aerosoli crează particule cu dimensiuni mai mari şi sunt utilizate în afecţiunile căilor aeriene superioare: viroze respiratorii, gripe sau pentru alte afecţiuni din sfera ORL. Medicaţia administrată prin aparate de aerosoli este utilă în aceste situaţii însă, pentru afecţiuni ale căilor respiratorii inferioare cum sunt Astmul Bronşic şi  BPOC, aparatul de aerosoli nu ere efectele scontate deoarece particulele nu ajung la cele mai mici căi pulmonare. Şi, este recomandat să se utilizeze aparatul de nebulizare”, punctează conf. dr. Paraschiva Postolache, şefa Secţiei Clinice de Recuperare Medicală Respiratorie din cadrul Spitalului de Recuperarea Iaşi.

De precizat că un aparat de nebulizare crează particule de dimensiuni mult mai mici (cu diametrul sub 4 microni), particule care datorită acestor dimensiuni mici ajung în ramificaţiile pulmonare cele mai mici.

„În exacerbări, situaţii în care starea pacientului se agravează sunt incriminate şi ramificaţiile pulmonare foarte mici, iar medicamentele trebuie să ajungă la aceste terminaţii pentru a avea efect. De aceea, în exacerbări moderate şi grave, se recomandă administrarea de medicamente cu ajutorul nebulizatorului.  Particulele de medicament nebulizate ajung imediat la cele mai mici ramificaţii ale structurilor pulmonare. Pacientul îşi administrează Salbutamol sau Fluticazonă cu ajutorul nebulizatorului şi iese din criză foarte repede: în câteva secunde respiraţia începe să se amelioreze. Atenţie: există în farmacii acelaşi medicament ( Salbutamol, Fluticazona) condiţionat sub forme diferite: pentru aparatul de nebulizare se utilizează formele de condiţionare pentru administrare prin nebulizare. De asemenea, atunci când pacienţii achiziţionează un astfel de aparat din farmacii sau din magazinele de tehnică medicală trebuie să citească cu atenţie prospectul: nebulizatorul este acel aparat care formează particule de dimensiuni mai mici de 4 microni. Acest lucru trebuie precizat clar în prospectul aparatului. De obicei această informaţie o regăsim în prospect la „Carateristici generale/ Specifgicaţii tehnice”. La acestea se menţionează: MMAD (diametrul mediu al particulei nebulizate) mai mic de 4 μm ( 4 microni).  Dacă la aceste specificaţii se menţionează că aparatul produce particule cu diametrul mai mare sau egal cu 4 μm, riscăm să achiziţionăm un aparat care să nu ajute efectiv în terapia crizelor de astm bronşic sau în formele de agaravare a BPOC. Noi le explicăm pacienţilor care doresc să-şi cumpere un astfel de aparat de  uz personal ce anume trebuie să scrie în prospectul aparatului, cel fel de medicaţie trebuie utilizată, când şi cum. De asemenea, doresc să mai adauag că după orice exacerbare moderată sau gravă, chiar dacă nu sunt trataţi la noi pentru respectiva criză, este bine să ajungă şi la Sectia Clinică Recuperare Medicală Respiratorie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare pentru reevaluare şi reabilitare respiratorie”, a încheiat conf. dr. Paraschiva Postolache.

Comentarii