De Sănătate

Punem punctul pe știi

După aproape trei ani de la incendiu:

Terapia Intensivă de la IBCV s-ar putea redeschide din primăvară

sâmbătă, 13 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Terapia Intensivă de la IBCV s-ar putea redeschide din primăvară

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV) din Iaşi, prof. dr. Grigore Tinică, a anunţat că cel târziu în vara acestui an se vor redeschide ultimele două etaje din clădire, unde se află, printre altele, Terapia Intensivă şi un bloc operator ultramodern. Anunţul vine la aproape trei ani de zile de la incendiul din aprilie 2018 care a distrus zonele respective şi care a limitat puternic capacitatea institutului de a realiza intervenţii, în special majore.

„Sperăm cât de curând să finalizăm. Acum se fac verificările tuturor sistemelor montate şi urmează să se facă recepţia lucrărilor. Sperăm ca toate avizele să vină repede, cu tot ce este necesar, şi să dăm drumul spitalului. Am vrea să fie mai devreme de vara viitoare, chiar acum, în primăvară, dar depinde de avize”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică. Acesta a precizat că nu sunt achiziţionate încă toate dotările cu care au fost prevăzute saloanele pentru a funcţiona la întreaga capacitate, fiindcă hotărârea de guvern care asigură finanţare pentru refacerea unităţii medicale sprijină achiziţiile şi în acest an.

Chiar şi aşa, spune medicul, s-ar putea lucra la o capacitate cel puţin egală cu anii dinaintea incendiului. „Iar după dotări, vom lucra la o capacitate şi mai mare, acum, mai ales în ceea ce priveşte chirurgia, suntem constrânşi de numărul mic de spaţii. Va fi o unitate modernă, nu spun că există acolo absolut tot ce am vrea noi, fiindcă aşa am vrea să avem şi spitalul de la Miroslava gata. IBCV deserveşte la cinci milioane de locuitori”, a precizat prof. dr. Grigore Tinică.

În urmă cu trei ani, în aprilie 2018, un incendiu care a izbucnit în timpul nopţii a distrus ultimele două etaje din clădirea pe care IBCV o împarte cu Spitalul Parhon, fiind afectate atât blocul operator, cât şi secţia ATI şi saloanele spitalului. Intervenţia pompierilor pentru lichidarea incendiului a durat peste 11 ore, niciun pacient nu a fost rănit, însă ambulanţele i-au transportat în cursul nopţii la alte unităţi medicale din oraş. 

Comentarii