Traian Băsescu susţine că vaccinurile nu acoperă tulpinile din Africa şi Brazilia. Ce arată însă studiile?

miercuri, 03 februarie 2021, 12:10
4 MIN
 Traian Băsescu susţine că vaccinurile nu acoperă tulpinile din Africa şi Brazilia. Ce arată însă studiile?

Europarlamentarul şi preşedintele onorific PMP Traian Băsescu a declarat, în exclusivitate la GÂNDUL LIVE, că actualele vaccinuri din România nu acoperă tulpinile din Africa şi Brazilia. Anunţul a fost făcut în cadrul unei întâlniri de ultimă oră între oficiali ai Parlamentului European şi PPE.

„Sunt pentru începerea şcolii, dar cu teste rapide, în fiecare zi. Este o chestiune morală, e clar că vaccinul nu e obligatoriu, e opţional, dar orice dascăl ar trebui să fie conştient că ar putea infecta copiii. Ei se duc acasă, dau de bunici şamd. În faza refuzului avem varianta testului rapid, înainte de intrare la ore, zilnic.

Nimic nu e sigur 100%, măcar să avem şi acest filtru, cât de cât ştiinţific. Ar fi prematură reluarea şcolii pe 8 februarie. Aş vrea să vă spun un lucru. Se pare că trăim în bula noastră, aia în care le ştim noi pe toate. Acum s-a terminat o discuţie la Parlamentul European, în grupul PPE şi vă dau ca noutăţi: tulpinele din Africa de Sud şi Brazilia NU sunt acoperite de actualul vaccin, iar răspândirea lor în Europa a început deja. Tulpina din UK e aparent acoperită de actualele vaccinuri. S-a trecut la adaptarea vaccinurilor pentru aceste tulpini. S-a tras şi o concluzie, în ţările în care s-a mers pe imunizare prin infectare, acolo au apărut tulpinele noi”, a declarat Băsescu pentru GÂNDUL LIVE.

Ce spun Pfizer si Moderna?

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech pare să funcţioneze împotriva unei mutaţii cheie a noilor tulpini extrem de infecţioase ale coronavirusului descoperite în Marea Britanie şi Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator realizat de Pfizer, anunţă CNBC. Studiul, care nu a fost încă evaluat inter pares (peer reviewed), a fost realizat de cercetători ai Pfizer şi de la Facultatea de Medicină a Universităţii Texas, acesta indicând că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficace în a neutraliza aşa-numita mutaţie N501Y a proteinei ţepuşă.

Se crede că mutaţia respectivă ar putea fi responsabilă pentru infecţiozitatea mai ridicată a noilor tulpini şi au existat îngrijorări că aceste variaţii ale coronavirusului ar putea eluda răspunsul imunitar declanşat de vaccin, potrivit lui Phil Dormitzer, unul dintre cei mai respectaţi virusologi ai Pfizer. Studiul a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoanele care au fost vaccinate iar descoperirile acestuia sunt limitate deoarece nu a analizat întregul set de mutaţii descoperite în noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc rapid.

Dormitzer afirmă însă că este încurajator că vaccinul pare eficace împotriva mutaţiei proteinei ţepuşă precum şi a altor 15 alte mutaţii asupra cărora Pfizer a efectuat teste anterior. „Aşadar acum am testat pentru 16 mutaţii diferite şi niciuna dintre ele nu au avut niciun impact semnificativ şasupra eficacităţii vaccinuluiţ. Aceasta este vestea bună”, afirmă Dormitzer, acesta avertizând însă că „asta nu înseamnă că a 17-a nu va avea şi impact”.

Dormitzer a afirmat de asemenea că o altă mutaţie, descoperită în tulpina din Africa de Sud şi numită E484K, provoacă îngrijorări. Cercetătorii intenţionează să efectueze teste similare în următoarele săptămâni pentru a vedea dacă vaccinul este eficace împotriva mutaţiilor descoperite în tulpinile apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud, sperând să poată furniza mai multe informaţii în următoarele săptămâni.

Anunţul cercetătorilor Pfizer vine după ce oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorări că vaccinurile care sunt distribuite în prezent ar putea să nu protejeze împotriva noilor tulpini, în special împotriva celei apărute în Africa de Sud. Vaccinul Pfizer/BioNTech precum şi cel dezvoltat de Moderna folosesc tehnica ARN mesager şi pot fi modificate rapid pentru a combate noi mutaţii ale virusului dacă este necesar.

De asemenea, compania Moderna susţine că vaccinul său este eficient în privinţa tulpinilor africană şi cea din Marea Britanie. Ambele companii nu au făcut încă precizări în privinţa tulpinei din Brazilia.

Cunoscutul medic Anthony Fauci susţine la rândul lui că mutaţiile au un efect diminuator asupra eficacităţii vaccinurilor.

Un nou vaccin în şase săptămâni

BioNTech, care a produs alături de Pfizer primul vaccin autorizat anti-COVID-19, este capabil să furnizeze un nou vaccin „în şase săptămâni” în cazul unei mutaţii a virusului, precum cea detectată în Regatul Unit, a declarat marţi co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, potrivit Deutsche Welle şi Agerpres. „Suntem tehnic capabili să livrăm un nou vaccin în şase săptămâni”, a dat asigurări acesta citat de AFP. „În principiu, frumuseţea tehnologiei ARN mesager este că putem începe direct să concepem un vaccin care imită complet noua mutaţie”, a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă la Mainz (vestul Germaniei) a doua zi după unda verde dată de autorităţile europene pentru distribuirea vaccinului în UE.

 

 

 

 

 

Comentarii