Trece PMP pragul?

marți, 14 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Trece PMP pragul?

Un test în amintirea lui Băsescu.

În perspectiva alegerilor europarlamentare, PMP – formaţiunea lui Traian Băsescu – se zbate în jurul cotei de 5%. Vor intra ori nu popularii români în PE?

Deoarece se zice că ar fi nevoie doar de un zvâc pentru a îndeplini baremul, Băsescu şi-a asumat din nou rolul de remorcher şi s-a aşezat în fruntea listei electorale. Dar, vai! – marinarul a ajuns doar o umbră a celui care a fost odată, iar PMP aduce mai mult cu o corabie fantomă. Există posibilitatea ca tatăl să nu reuşească acolo unde mult iubita şi nu prea deşteapta sa fiică – Elena – a dat lovitura ca independentă, în anul 2009! Mă rog, aşa prevedea regia portocalie, căci fiica a stat, în realitate, tot timpul sub supravegherea strictă a tatălui! Oricum, ce vremuri! Beneficiind, la un moment dat, de circa 70% din intenţiile de vot ale românilor, Traian Băsescu dispunea de voturi aşa cum "voia" muşchii lui, ajutându-şi atât odrasla, cât şi partidul (PD/PDL), ce-şi zdrobea competitorii. 

Azi, la un deceniu distanţă de primele euroalegeri pentru toate cele 33 de locuri de parlamentari (scrutinul din 2007, după intrarea în UE, a oferit României doar un mandat incomplet), a venit iarăşi vremea să ne întrebăm dacă a fost/este Băsescu un preşedinte de nota 5?!  

Să vedem! A declanşat lupta anticorupţie, dar şi-a protejat permanent camarila, alcătuită din indivizi la fel de corupţi ca pesediştii; a lansat câţiva politicieni şi primari buni, dar ne-a blestemat cu Elena Udrea şi alte lichele; s-a bucurat de sprijinul unor intelectuali de marcă, dar nu a ţinut cont de sfaturile lor; a avut curaj, dându-i cu tifla inclusiv lui Putin, dar nu a avut viziune pe termen lung; a posedat carismă şi puterea de a schimba totul (vezi referendumul pe tema parlamentului), dar a preferat să lase lucrurile la fel; a fost un excelent jucător la masa politicii, dar a folosit deseori cărţi măsluite; s-a luptat cu "sistemul", dar a existat mereu suspiciunea că a făcut parte dintr-o anumită zonă foarte selectă a sistemului; în vremea lui a crescut economia naţională, dar tot el e cel care a decis şi anunţat tăierea salariilor bugetarilor. Iar după încheierea mandatelor şi-a contrazis flagrant o bună parte dintre opiniile anterioare, nemaifiind deloc atât de pornit împotriva corupţilor, ba chiar intrând în conflict deschis cu instituţiile care se uitau chiorâş la Elena Udrea. A, să notăm şi faptul că condamnatul Liviu Dragnea a fost iniţial omul său!            

Ajuns recent la rândul său prin Iaşi, în campanie electorală, Traian Băsescu nu a mai creat nici valuri de simpatie, dar nici manifestări de ostilitate din partea ieşenilor, ca altădată. De fapt, cei mai mulţi nici nu au ştiut de vizita fostului preşedinte. Omul care ar fi putut să transforme din temelii România, dar doar a zdruncinat-o, contează din ce în ce mai puţin în istorie.    

Ei, merită sau nu Băsescu nota 5? Până la urmă, totul se reduce la o parafrază a vorbei aceleia pline de înţelepciune populară, încărcate şi de amărăciune, dar şi de umor: "Când îl privesc, mă îngrozesc; când îl compar, mă liniştesc!" Ceilalţi conducători ai statului de după al doilea război mondial au fost şi mai slabi!

Comentarii