UAIC cere 20 de milioane de euro finanţare europeană ca să cerceteze efectele poluării

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 UAIC cere 20 de milioane de euro finanţare europeană ca să cerceteze efectele poluării

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a depus un proiect de cercetare către Organismul Intermediar pentru Cercetare, Ministerul Cercetării şi Inovării, în care solicită o finanţare europeană de circa 19,4 milioane de euro pentru un „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România – RECENT-AIR“. 

La depunerea proiectului, pe lângă echipa universităţii a participat şi primarul Iaşului, Mihai Chirica. Reprezentanţii UAIC au declarat că îşi doresc ca prin acest proiect să aducă o serie de contribuţii semnificative la dezvoltarea unei noi infrastructuri de cercetare pe problematica aerosolilor atmosferici, o problemă considerată de interes major la nivel european, cu accent pe efectele negative asupra climei, calităţii mediului şi stării de sănătate a oamenilor. „Acest proiect este o premieră pentru universitate, prima dată când depunem un proiect de cercetare cu o valoare atât de mare. Ne-am dorit să avem alături de noi Primăria Municipiului Iaşi la depunerea proiectului, în virtutea bunei colaborări pe care o avem, dar şi pentru că subiectul proiectului este de maxim interes pentru comunitatea ieşeană“, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rector în exerciţiu al UAIC.

În cadrul proiectului, UAIC vrea să înfiinţeze 10 laboratoare de cercetare ca să studieze problema aerosolilor atmosferici din cinci zone geografice distincte din România. Şase laboratoare vor fi amplasate într-un mediu urban poluat din Iaşi, unul în mediul rural la Mădârjac, unul într-un mediu montan nepoluat, la Rarău, unul la Agigea, într-un mediu marin şi unul la Tulnici, într-un mediu montan cu risc seismic şi vulcanologic. Proiectul mai presupune şi două laboratoare mobile pentru cercetarea în timp real a atmosferei şi pentru testarea calităţii aerului.

 

 

Comentarii