UMF Iaşi pe cai mari: excedent bugetar de 36 milioane de lei pe anul trecut

luni, 01 aprilie 2019, 01:49
3 MIN
 UMF Iaşi pe cai mari: excedent bugetar de 36 milioane de lei pe anul trecut

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a prezentat Senatului la finalul săptămânii trecute raportul cu privire la starea universităţii pentru anul universitar anterior.

Unul dintre cele mai interesante aspecte din această prezentare a reprezentat-o elementul financiar, care arată un aspect interesant: UMF nu mai trăieşte din bugetul de la stat, ci reuşeşte, conform cifrelor prezentate de rector, să-şi acopere mai bine de jumătate din bugetul instituţional din veniturile proprii, o componentă majoră a acestora fiind taxele plătite de studenţii străini.

Practic, pentru anul universitar 2017-2018, rectorul a precizat că finanţarea instituţională a fost în total de circa 96,5 milioane de lei, bugetul universităţii aprobat şi furnizat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Pe lângă acesta, a mai existat un contract complementar care a acoperit subvenţiile cămine-cantină, cu valoare de 3,1 milioane de lei, ducând totalul de venituri încasate de universitate de la stat la aproximativ 100 de milioane de lei.

În paralel, rectorul a precizat că UMF a reuşit să genereze venituri proprii din activitatea de bază cu valoare de 99,5 milioane de lei, ducând încasările, din venituri plus finanţare de la stat, pe 2018, la 199,5 milioane de lei.

„Din totalul încasărilor realizate pentru activităţile desfăşurate în anul financiar 2018, ponderea sursei de finanţare din contractul instituţional şi complementar reprezintă 50,14%“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Acest a concluzionat că în anul 2018 veniturile totale ale universităţi, din toate sursele, au fost de 200,5 milioane de lei, cheltuielile de 164,1 milioane de lei, iar universitatea a rămas cu un excedent bugetar de 36,4 milioane de lei doar în anul universitar anterior.

„Raportul anual al rectorului este o componentă a răspunderii publice asumată de universitate, în concordanţă cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale şi ale Cartei Universităţii. Acest document analizează starea universităţii în anul universitar 2017-2018 cu scopul de a asigura transparenţa şi informarea corectă a comunităţii academice. Conţinutul acestui raport reprezintă rezultatul eforturilor de echipă de la nivelul tuturor departamentelor implicate, cărora le mulţumesc pe această cale“, a adăugat prof. dr. Viorel Scripcariu.

Conform raportului prezentat de rector, în anul anterior au fost 8.773 de studenţi înscrişi la programele de licenţă, cei mai mulţi la Medicină – 5.462 şi la Medicină Dentară – 1.902, la Farmacie fiind 849 şi la Bioinginerie 560.

„La începutul anului universitar 2017-2018 existau un număr de 14 programe de masterat în domeniile medicină, medicină dentară şi ştiinţe inginereşti aplicate, dintre care două în limbile engleză şi franceză, şcolarizând un total de 302 masteranzi în anii I şi II. În cadrul Facultăţii de Bioinginerie Medicală a fost înfiinţat un nou program de master în domeniul ştiinţe inginereşti aplicate, cu predare în limba engleză, «Inginerie biomedicală / Biomedical engineering»“, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu.

În ceea ce priveşte studiile de doctorat, majoritatea studenţilor admişi la doctorat au susţinut proiectul ştiinţific, 50 din cei 53 de la Medicină, toţi cei nouă de la Medicină Dentară şi patru de la Farmacie.

Anul trecut, în urma procesului de admitere, au fost înmatriculaţi 61 de noi studenţi doctoranzi. În ceea ce priveşte rezidenţiatul, la Iaşi s-au înscris 1.367 de candidaţi la examenul de anul trecut, cel mai mare număr după UMF Bucureşti, cei mai mulţi fiind la Medicină, unde au fost 995 pe 649 de locuri şi posturi, în timp ce Medicina Dentară a avut concurenţa cea mai mare, fiind 265 de candidaţi pe 50 de locuri.

„La nivel naţional, suntem a doua universitate ca opţiune pentru candidaţi la intrarea în specialitate pentru 2 din cele 3 domenii Medicină şi Medicină Dentară, excepţie făcând Farmacia, la care ne clasăm pe locul 3. În anul 2018 au fost organizate două sesiuni de examen medic specialist. La exa­menul de medic specialist în cele două sesiuni s-au înscris 490 candidaţi, 41,6% (204) dintre ei, obţinând medii peste 9“, a mai spus rectorul.

Comentarii