UMF Iaşi sărbătoreşte 139 de ani de la înfiinţare

sâmbătă, 08 decembrie 2018, 02:50
2 MIN
 UMF Iaşi sărbătoreşte 139 de ani de la înfiinţare

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a celebrat astăzi 139 de ani de la momentul în care profesorul Leon Scully a ţinut primul curs de anatomie la proaspăt înfiinţata Facultatea de Medicină din Iaşi. Deschiderea festivă a avut loc în Aula „George Emil Palade” a UMF, unde, după discursurile reprezentanţilor universităţii şi ale autorităţilor locale, fiind prezent primarul Mihai Chirica, preşedintele CJ, Maricel Popa, şi prefectul Marian Şerbescu, academicianul Alexandru Zub a susţinut conferinţa „Istoricii români în războiul de întregire naţională”, iar apoi a fost proiectat documentarul „Medici ieşeni în linia întâi”, realizat de Alina Ţiţei şi prezentat de reputatul chirurg Eugen Târcoveanu. 

„Acum 100 de ani, românii au găsit puterea, dar şi norocul de a se reuni în interiorul unei graniţe comune. UMF este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018, atât în anul 2017, cât şi în anul 2018. De asemenea, universitatea noastră a parcurs sistemul de evaluare a instituţiilor de învăţământ superior, utilizând platforma U-Multirank, obţinând calificative foarte bune la indicatorii predare şi învăţare, cercetare şi orientare regională. UMF este în prezent cea mai cosmopolită universitate din România, în 2018 având nu mai puţin de 2.581 de studenţi străini, care au ales să înveţe medicina la Iaşi”, a declarat, în discursul său, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Ieri au fost lansate două expoziţii legate de sărbătoarea centenarului la UMF, numite „Contribuţia medicilor ieşeni la Marea Unire”, ce poate fi observată în Muzeul de Istorie al Medicinei, şi „Marea Unire în presa vremii”, expusă în holul din faţa Aulei „George Emil Palade”. Astăzi, UMF găzduieşte o prelegere despre Marele Război găzduită de prof.dr. Dumitru Preda, fost director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice şi fost ambasador al României în Cuba, care îşi va lansa la finalul conferinţei cartea „Campaniile Armatei Române pentru întregirea ţării 1916-1920”. UMF inaugurează oficial Muzeul de Istorie a Farmaciei, în aceeaşi zi, de la ora 13.00, iar de la ora 14.00 va fi organizată o nouă ediţie a Balului Iernii, un eveniment caritabil organizat de către Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi pentru a strânge fonduri menite copiilor de la Complexul de Servicii Comunitare „Bogdana” din Bogdăneşti. Tot astăzi sunt incluse şi o serie de evenimente importante ce marchează 18 ani de la primul transplant renal la Iaşi. 

Comentarii