Un acţionat Fortus acuză că noul administrator special este în conflict de interese

sâmbătă, 24 martie 2018, 02:50
3 MIN
 Un acţionat Fortus acuză că noul administrator special este în conflict de interese

„Drugă este angajat de acţionarul majoritar, prin urmare eu, acţionar Fortus, sunt reprezentant de către angajatul AAAS. Este legal? Eu cred că este un conflict de interese”, susţine unul dintre mici acţionari de la firma ieşeană.

Schimbarea administratorului special de la fostul colos industrial al Iaşului a atras după ea nemulţumiri în rândul foştilor angajaţi şi ai unor acţionari. Unul dintre ei nu vede cu ochi buni această mişcare, în condiţiile în care, în 2015, actualul administrator special, Marin Drugă, a fost implicat în dosar ca reprezentant al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). „AAAS este implicat în dosarul 1060/1371/2011: atragerea răspunderii. Drugă este angajat de acţionarul majoritar, prin urmare eu, acţionar Fortus, sunt reprezentant de către angajatul AAAS. Este legal? Eu cred că este un conflict de interese. Plus că la Registrul Comerţului nu am găsit în cursul zilei de joi nici un document depus prin care să se precizeze schimbarea administratorului special. Legea spune că trebuie depusă Hotărârea Adunării Acţionarilor în 15 zile, conform lefgii 131, alineat 4, dar a trecut o lună de atunci. Administratorul a fost schimbat pe 22 februarie”, a declarat Florin Rugină, mic acţionar Fortus.
 
Acesta ne-a trimis la legea 85/2006, articolul 103, alineat 2, care spune că: „Pe parcursul reorganizării, debitorul va fi condus de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar. Acţionarii, asociaţii şi membrii cu răspundere limitată nu au dreptul de a interveni în conducerea activităţii ori în administrarea averii debitorului, cu excepţia şi în limita cazurilor expres şi limitativ prevăzute de lege şi în planul de reorganizare”. Florin Rugină argumentează şi susţine că, în planul de reorganizare nu e prevăzut nimic cu privire la acest aspect iar în ceea ce priveşte cazurile expres prevăzute de lege, nu se precizează anume despre ce lege este vorba. Amintim cititorilor că, în ultima convocare a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Societăţii Fortus, Remus Vulpescu a fost revocat iar în locul lui a fost numit administrator special Marin Drugă. Acesta din urmă este consilier juridic în cadrul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), creditorul majoritar al societăţii.  Revocarea s-a făcut pe 22 februarie, la cererea AAAS din motive ce ţin de procedura de insolvenţă  în care se află fostul colos al Iaşului şi care durează de 10 ani de zile.
 
Conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul AAAS anul trecut, Marin Drugă declară la venituri suma de 35.961 de lei pe an, primite de la AAAS pentru postul de consilier juridic, adică 3.000 de lei pe lună şi urmează să fie remunerat şi pentru rolul de administrator special de la Fortus. Conform celor spuse de acţionari, Remus Vulpescu nu îi reprezenta decât cu numele, deoarece activitatea sa în acest dosar aproape că nu a existat. Aceştia spun că nu s-a prezentat nici la propria numire pe această funcţie şi că singura sa intervenţie a fost în pe 30 octombrie 2015, când s-a respins falimentul cu numărul trei. Surse din cadrul societăţii ne-au spus că nu s-a prezentant nici la înlocuire, când a fost revocat. Din 2015 şi până acum, fostul administrator special a încasat de la Fortus în jur de 87.000 de lei net, salariul în mână pe lună fiind de 3.000 de lei. 
 
 
 

Comentarii