Un boxer român la Olimpiadă

miercuri, 18 martie 2020, 02:43
3 MIN
 Un boxer român la Olimpiadă

Cosmin Gîrleanu a obţinut victoria necesară cu puţin timp înainte ca turneul preolimpic de la Londra să fie suspendat *Claudia Nechita şi Paul Arădoaie rămân în cărţile calificării

 

Cosmin Gîrleanu este primul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, obţinând biletul la categoria 52 kg in extremis, luni seara, înaintea suspendării turneului preolimpic de la Londra, informează Agerpres. Cosmin-Petre Gîrleanu l-a învins la puncte (decizie 3-0) pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, calificarea în sferturi aducându-i calificarea la JO 2020. Tot luni, la categoria 69 kg, Eric Tudor a fost întrecut la puncte (2-3) de grecul Dionysos Pefanis în primul tur, iar Sorin Caliniuc a pierdut în prima rundă la categoria 75 kg, în faţa suedezului Adam Chartoi (0-5). România a deplasat nouă boxeri la Londra, dintre care Cristina Cosma (60 kg), Robert Jitaru (57 kg) şi Daniel Burciu (^91 kg) au pierdut sâmbătă, Cristian Filip (91kg) a fost învins duminică, iar Paul Arădoaie (81 kg) şi Claudia Nechita (57 kg) au obţinut victorii duminică şi erau programaţi să urce din nou în ring marţi. Grupul de lucru pentru box din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic a decis luni să întrerupă turneul preolimpic european de la Londra, la care participau şi pugilişti români, din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, au fost suspendate şi turneele preolimpice de la Buenos Aires (finalul lunii martie şi începutul lui aprilie) şi Paris (mai). Grupul de lucru din cadrul CIO speră într-o desfăşurare a calificărilor pentru JO 2020 în mai şi iunie.

Am reuşit să calificăm un sportiv, pe Cosmin Gîrleanu, la categoria 52 de kilograme. Este o mare bucurie, dar mai aveam încă doi cu şanse reale de calificare, este vorba despre Paul Arădoaie (categoria 81 kg) şi Claudia Nechita (57 kg), ei urmau să se bată, dar s-a închis turneul de la Londra. Nechita chiar mai avea doar un meci ca să se califice. Dar să vedem ce se întâmplă cu turneul”, a afirmat preşedintele Federaţiei Române de box, Vasile Cîtea. „Era de aşteptat să se califice Cosmin. Practic el e unul dintre cei trei care aveau şanse la calificare din lotul nostru, alături de Jitaru şi Arădoaie. Obiectivul nostru e pe jumătate îndeplinit, având în vedere că am calificat doar un sportiv, dar în acelaşi timp şi competiţia a fost pe jumătate disputată. Eu sunt foarte mulţumit însă de calificarea lui Cosmin, emoţiile au fost mari. Dacă se mai continua puţin competiţia apuca să boxeze şi Nechita, se califica şi ea şi atunci era obiectivul îndeplinit. Aşa, aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dacă nu, încercăm la turneul mondial de la Paris”, a adăugat preşedintele FRB.

Boxerii români, blocaţi la Londra

Grupul de lucru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) gestionează turneele preolimpice şi viitorul turneu olimpic, după suspendarea Federaţiei internaţionale de box (AIBA).
Acesta a menţionat că este posibil ca lotul format din 9 sportivi să revină în ţară cu un charter. După întoarcerea la Bucureşti, toţi membrii delegaţiei vor sta izolaţi pentru 14 zile, locul de carantinare urmând să fie stabilit de Ministerul Tineretului şi Sportului. „La Londra s-a închis turneul, ni s-a comunicat că este amânat, dar nu se ştie pentru când. Acum căutăm soluţii să aducem lotul în ţară, am discutat cu ministrul Tineretului şi Sportului, dar intra într-o videoconferinţă la Guvern şi am zis că vom discuta după-amiază. Este o problemă să îi aducem de la Londra pentru că nu avem cu ce. Tarom înţeleg că şi-a suspendat toate zborurile şi e complicat. Sunt multe zboruri anulate. Să vedem ce soluţii găsim. Azi în niciun caz nu se pot întoarce sportivii. Să vedem, cel mai târziu se pot întoarce vineri, pe 20 martie, iar cel mai devreme mâine. Însă mâine doar dacă reuşim să rezolvăm cu un transport special, un charter… trebuie discutat şi cu cei de la Ministerul de Externe să vedem ce facem”, a spus Cîtea.

Comentarii