Un ecou românesc răspunde în maghiară!

vineri, 11 mai 2018, 07:13
3 MIN
 Un ecou românesc răspunde în maghiară!

* Cum sezonul estival s-a deschis oficial (n-am găsit altă rimă) şi, din munte până-n mare, fumegă mii de grătare (nici de data asta!), e normal ca toţi românii, la sfârşitul săptămânii, să se-adune să petreacă pe păşune ori toloacă, în pădure sau poiană, cu mici şi o damigeană şi cu sacii cu cărbuni, c-aşa beu românii buni de sâmbătă până luni şi chiar mai mult de atât, fiindcă începe în curând perioada concediilor de vară şi toţi sunt deja cu trupul la locul de muncă şi mintea în deplasare, vorba aia. Începe în curând o foarte lungă vară fierbinte, vorba cealaltă, aşadar căutăm din nou, pentru cititorii noştri, oferte de vacanţe avantajoase (pentru ei, nu pentru agenţiile de turism, cum se practică de obicei). De data asta am găsit o oază de linişte, umbră şi răcoare pe un vârf de munte: staţiunea Copacabana! Mai multe ne va spune proprietarul, domnul Brad Tâmpit… Aşa vă cheamă, Brad Tâmpit?

– Bună ziua! Aţi vorbit în prealabil cu nevastă-mea sau soacră-mea, sunt convins de asta. Numele meu de familie este Brad, recunosc, dar nu-s tâmpit. Şi nici cabana nu se numeşte Copacabana, că nu suntem în Bulgaria! Se cheamă "Copac Cabana", că aşa ne ştie lumea, fiind acea cabană din pădure unde există un singur copac…

– Copac falnic şi frumos, bănuiesc, altfel nu şi-ar fi meritat numele, nu?

– A fost falnic şi frumos, dar l-a trăsnit prin 1992 şi au rămas doar cioatele de el…

– Cine l-a trăsnit?

– Trăsnetul! Aşa spuneau domnii de la Primărie sau de unde erau ei, când l-au tăiat cu drujbele. Ziceau că, fiind trăsnit, are curent electric în el şi dacă îl atinge vreo fiinţă vie se curentează, deci trebuie tăiat.

– Venind încoace, parcă v-am auzit strigând "Olari-ooo-oo-o!". Chemaţi turiştii, să vină la dumneavoastră, ce făceaţi?

– Făceam probă de sunet. Aşa facem noi înainte de sezon, verificam ecoul, dacă n-o fi ruginit intre timp, peste iarnă.

– Ecourile ruginesc? Nu ştiam aşa ceva, n-am mai auzit de asta!

– Nu chiar, dar îmbătrânesc, au şi ele probleme. Avem patru ecouri, atracţii turistice, oamenii vin ca la panaramă, toţi hăulesc, se defulează… Mai bine să răcnească la ecou decât să-şi bată nevasta sau soacra! De-aia răcnesc şi eu, să văd dacă nu s-au ciobit… Primul ecou e ca în anii trecuţi, al doilea răspunde cam piţigăiat, aşa mi s-a părut, al treilea a răspuns în doi peri, parcă fără chef, dar mă îngrijorează al patrulea!

– Dar ce-a făcut al patrulea ecou, ce v-a răspuns?

– Am strigat "Hăi!", după care "Hăăăăi!" şi tot aşa mai departe şi m-am pomenit ieri că mi-a răspuns, când a avut el timp, "Nem tudom roman!".

Comentarii