Un proiect al UAIC cu spaţii inovatoare de învăţare pentru copii, premiat la nivel european

marți, 27 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Un proiect al UAIC cu spaţii inovatoare de învăţare pentru copii, premiat la nivel european

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a câştigat trofeul „Poveste de succes – Bune practici” oferit de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale pentru proiectul „Spaţii inovatoare de învăţare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 10/11 ani (TELESPA)”. Trofeul a fost decernat în cadrul unei gale care a aniversat 35 de ani ai programului Erasmus la nivel european şi 25 în România.

Premiul a fost acordat în contextul în care Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a selectat cele mai bune proiecte Erasmus^ finalizate care au contribuit la transformarea prin învăţare a României şi care au vizat tema strategică „Învăţarea împreună, promovarea creativităţii şi sustenabilităţii”. Proiectul UAIC a obţinut şi diploma şi trofeul European Innovative Teaching Award (EITA) oferit de Comisia Europeană, la categoria „Educaţie Timpurie” (Early Childhood Education and Care).

„Proiectul «Spaţii inovatoare de învăţare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 10/11 ani (TELESPA)», în valoare de 246.189 euro a avut ca scop creşterea calităţii şi relevanţei pregătirii profesorilor pentru educaţia timpurie şi şcoala primară prin dezvoltarea, testarea şi implementarea de abordări pedagogice şi practici educaţionale inovatoare privind spaţiile de învăţare pentru copiii cu vârste între 0-10/11 ani”, au precizat reprezentanţii universităţii.

În cadrul proiectului TELESPA s-a realizat un studiu de cercetare asupra abordărilor şi practicilor educaţionale privind spaţiile de învăţare şi competenţele profesorilor, s-a elaborat un ghid pedagogic internaţional pentru educatorii şi profesorii pentru educaţie timpurie şi şcolile primare şi s-a derulat un curs de instruire pentru educatorii şi profesorii pentru educaţie timpurie şi şcolile primare.

De asemenea, au fost amenajate 5 laboratoare aplicate pe spaţiile de învăţare, 6 grădini senzoriale şi o reţea de mentorat între universităţi, şcoli, grădiniţe, creşe şi alte organizaţii educaţionale pentru a reduce dificultăţile cu care se confruntă profesorii în practica educaţională şi în primii ani de carieră profesională.

Prin proiectul TELESPA a fost amenajată Grădina Senzorială de Învăţare „Magic”, în parcul Titu Maiorescu al UAIC. Grădina Senzorială „Magic” este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 11 ani şi conţine materiale educaţionale de exterior destinate procesului de învăţare, structurate pe domenii de dezvoltare specifice vârstelor mici prin integrarea tuturor simţurilor. 

Comentarii