Un singur semn de întrebare la Politehnica. Mai vine un stoper?

vineri, 17 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Un singur semn de întrebare la Politehnica. Mai vine un stoper?

Politehnica Iaşi a anunţat la plecarea în cantonamentul din Antalya (Turcia) că a pus punct campaniei de transferări a acestei ierni, conducătorii clubului şi antrenorul Leo Grozavu spunând că este mulţumit de lot. Reamintim, Poli a adus lângă oamenii de bază din sezonul de toamnă nu mai puţin de opt jucători. 

Aceştia fie au venit de la echipe cu ştaif, Farul Constanţa (Robert Ion), CFR Cluj (Cătălin Itu), FCSB (Alexandru Musi) şi Rapid Bucureşti (Jakub Vojtus), fie din prima ligă din străinătate, cum e Matija Katanec, adus de la NK Varazdin, din Croaţia, fie sunt tineri despre care s-a vorbit frumos: Alexandru Mogoş (Ripensia Timişoara), Bogdan Istratie (Jiul Petroşani), Ionuţ Ailenei (Sporting Juniorul Vaslui). Al nouălea sosit în această iarnă, Alexandru Gău (Viitorul Darabani), va fi înregimentat oficial în vară.

Jocurile amicale şi modul în care s-a lucrat în Antalya a lăsat senzaţia că Politehnica stă foarte bine în multe zone, lotul ieşenilor fiind peste tot ceea se se găseşte acum în Liga a II-a.

Poarta este acoperită de Jankov şi Brînză, oameni importanţi pentru eşalonul doi, Ailenei fiind de perspectivă. Pe flancurile defensivei sunt destule soluţii. Rutinatul Martac e o certitudine pe dreapta, Kouadio fiind o soluţie bună de avarie, iar pe stânga sunt trei variante peste media diviziei secunde pentru acoperirea postului de jucător sub 20 de ani, Finica, Ştefanovici şi Ciaun.

Concurenţă acerbă este în zona centrală a liniei mediene, Vaşvari, Telcean, Marchioni, Fr. Cristea, Itu şi Roman fiind soluţii solide, indiferent de modulul pe care Grozavu va merge, 4-2-3-1, 4-1-4-1, 4-3-3 sau 4-4-2.

Şi pe flancuri în ofensivă se stă foarte bine. Robert Ion şi Hlistei au un CV foarte bun pentru Liga a II-a, iar după ce Dumitru şi Istratie îşi vor reveni se spune că Musi, care s-a integrat foarte bine, va avea concurenţă mare pentru postul de jucător sub 18 ani.

La acest capitol îşi mai încearcă şansa şi Hrib şi Fărcaş, produse din pepiniera proprie. Pe extremă sau ca inter intră în calcule şi Mogoş, care e născut în 2002 şi a intrat rapid cu succes în echipă.

Şi în centrul atacului sunt semne de satisfacţie, chiar dacă Vojtus mai are până la a ajunge la nivelul optim, îmbucurătoare fiind creşterea lui Harrison. Mai trebuie precizat că Grozavu i-a mai folosit ca atacanţi pe Hlistei ori Robert Ion.

Dacă din toate zonele au venit semne bune, marea problemă a rămas zona centrală a defensivei. În condiţiile în care Lică a fost accidentat, iar Telcean şi Marchioni sunt priviţi ca improvizaţii, Poli a stat în trei stoperi, Plămadă, Tincu şi Katanec. Din păcate, doar primul a confirmat, parţial, forma bună în care s-a aflat pe finalul sezonului de toamnă.

Tincu a fost ezitant, fiind depăşit uşor în destule faze care s-au încheiat cu gol, iar Katanec a părut greoi. Rămâne de văzut dacă cei doi jucători rutinaţi amintiţi îşi vor găsi busola sau dacă Lică, care nu a rupt gura târgului în toamnă, va trece peste faptul că a ratat aproape toată pregătirea de iarnă.

În caz contrar, e posibil ca zvonurile legate de faptul că Poli caută un stoper să treacă la alt nivel, de tatonări sau chiar certitudini.

Oricum, trăgând linie, motive multe de optimism pentru fanii Politehnicii, mai ales că adversarele din acest sezon al ligii secunde sunt foarte modeste. Astfel, Iaşul confirmă că rămâne, aşa cum a fost şi în vară, marea favorită a promovării, faptul că bugetul Politehnicii este net superior colegelor de serie simţindu-se din plin.

 

Comentarii