COMUNICAT DE PRESA

USLIP Iaşi vrea să primească scuze de la premierul Ludovic Orban

vineri, 14 august 2020, 14:00
2 MIN
 USLIP Iaşi vrea să primească scuze de la premierul Ludovic Orban

Asistăm stupefiaţi la una dintre cele mai jignitoare afirmaţii făcute de către un Premier în funcţie la adresa cadrelor didactice. Domnia sa a explicat astăzi de ce nu vor fi majorate salariile din învăţământ, printr-o analogie profund ofensatoare la adresa unei întregi categorii profesionale, cităm: ,,E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”. 

Dorim să îi amintim domnului Ludovic Orban că majorarea din septembrie este oricum una simbolică de aproximativ 250 lei net. Ea ar trebui acordată conform legii 153/2017 cu modificarile ulterioare.

Facem precizarea că în învăţământ sunt aproape cele mai mici salarii din zona bugetară, ele situându-se intre 2200 lei pentru un debutant şi undeva la aproximativ la 4000 lei pentru un profesor cu peste 25 de ani vechime şi grad didactic I. Deşi comparaţiile sunt redundante, trebuie spus că în sistemul medical un infirmier are peste 3000 lei, şoferii de la primarii de asemenea, iar angajaţii de la salubritate depăşesc şi ei 2500 lei net. Înţelegem contextul economic dificil, dar nu ne explicăm cum pentru alte categorii din zona bugetară s-au operat majorări chiar în aceste zile de 25%.

Să consideri însă că aplicarea unei legi ce vizează o majorare pentru salariaţii din învăţământ este ca şi cum "ai cheltui banii la cârciumă " arată viziunea actualului Guvern în ceea ce priveşte modul de apreciere al unei categorii, de la care se cere tot, dar căreia nu i se oferă mai nimic.  Prin urmare considerăm că Prim Ministrul României trebuie să asigure atât respectarea legilor în vigoare, dar şi să aibă în vedere prezentarea scuzelor pentru afirmaţiile iresponsabile şi ofensatoare făcute la adresa corpului profesoral din România.

Biroul Executiv al USLIP IAŞI

14.08.2020

Comentarii