Utilaje moderne pentru semănat pe timp de secetă, testate la Agronomie

sâmbătă, 30 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Utilaje moderne pentru semănat pe timp de secetă, testate la Agronomie

Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi a găzduit la Staţiunea didactică – Ferma Ezăreni, un eveniment de testare a echipamentelor agricole de ultimă generaţie, care protejează solul. 

Manifestarea intitulată „Cercetări privind comportamentul în exploatarea diferitelor echipamente agricole şi influenţa acestora asupra indicilor de calitate a lucrărilor” a fost organizată împreună cu Apan Agriculture Equipments, în cadrul proiectului „AGRIECOTEC” şi a reunit atât fermieri din zona Moldovei, cât şi cadre didactice şi studenţi ai USV Iaşi. „Sper ca această colaborare să fie atât în beneficiul studenţilor, al viitorilor absolvenţi, dar şi în beneficiul companiilor care promovează maşini agricole şi elemente de tehnologie. Echipamentele prezentate sunt performante, sunt din categoria celor specifice tehnologiei sistemului minim de lucrare a solului şi semănat direct. Dacă în mod obişnuit, sistemele conservative care merg până la semănatul direct asigură reducerea costurilor cu 15 până la 25 sută, în toamne ca aceasta, astfel de echipamente sunt foarte necesare şi pentru că reuşesc să asigure semănatul în condiţii de secetă excesivă”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreannu, rectorul USV Iaşi.

Activităţile demonstrative, practice, privind prezentarea noilor tehnologii conservative de cultivare a plantelor, inclusiv utilaje pentru semănatul direct desfăşurate în Ferma Ezăreni-Staţiunea Didactică a USV Iaşi au avut în prim-plan atât prezentarea proiectului de cercetare, cât şi prezentarea utilajelor agricole implicate în proiect, prezentarea obiectivelor şi acţiunilor în câmp. Au participat la eveniment şi mai mulţi studenţi ai Agronomiei. 

Comentarii