Noul an şcolar: clopoţelul va suna cam într-o dungă!

Veste proastă pentru copii: începe şcoala!

sâmbătă, 11 septembrie 2021, 09:40
4 MIN
 Veste proastă pentru copii: începe şcoala!

Mâine seară, târziu, pe întuneric, elevii români îşi vor lua rămas-bun cu tristeţe de la tovarăşii de joacă şi vor pleca la casele lor, plini de regrete, după ce îşi vor aminti că luni începe un nou an de şcoală şi că, în plus, au avut teme pentru vacanţă. 

Un nou an de şcoală cu noi probleme, pe lângă cele vechi, încă nerezolvate. Mai sunt două zile până când clopoţelul va suna din nou, bătând cam într-o dungă, cum se băteau clopotele pe vremuri, când dădeau (*) turcii, tătarii, ruşii sau lăcustele şi încă nu era sistemul RO-Alert; avem informaţii de ultimă oră despre cum se prezintă unele şcoli româneşti pe ultima sută de metri:

 *         *         *

 

Dotări de excepţie pentru viitorii fizicieni şi matematicieni

 

* Ca în fiecare toamnă, multe unităţi de învăţământ s-au pomenit fără clopoţei, furaţi sau pierduţi; tot ca în fiecare toamnă, până când se vor primi fonduri speciale pentru achiziţionarea de noi asemenea dispozitive, femeile de serviciu vor fi puse să ţârâie din gură ori să strige "Tiling-tiling!" la începutul şi sfârşitul recreaţiilor.

* Fiecare elev al Şcolii Generale din Consumatori va avea măcar un material didactic propriu, doar al său, pentru a putea studia, la orele de zoologie, lecţia "Şobolanul" şi, la orele de Limba şi Literatura Română, povestirea "Gândăcelul" de Emil Gârleanu şi poezia omonimă de Elena Farago.

* Elevii şcolii din Mahmuri beneficiază de toate condiţiile pentru a deveni fizicieni: în clase pătrunde ploaia prin acoperişul spart, deci vor putea studia statica şi dinamica fluidelor, iar prin geamurile sparte intră frigul, aşadar la iarnă vor vedea pe viu cum se modifică presiunea gazelor la volum constant, când scade temperatura.

* Profesorul de fizică al şcolii de mai sus este convins că, la fel ca în fiecare an, unii copii vor aduce în hăinuţe şi alte materiale didactice: puncte materiale mici şi cafenii, de masă "m", care sar singure, în câmp gravitaţional, cu viteza iniţială "v0", atât pe verticală şi orizontală, cât şi sub diverse unghiuri alfa.

* Mii de elevi au călătorit cu trenul în această vacanţă, care tocmai se sfârşeşte; ei au acumulat, acum, o bogată experienţă, aşadar se vor descurca perfect la matematici, la probleme în genul "Un tren pleacă de la Iaşi spre Constanţa la ora 12.00, cu viteza v1; după câte zile va ajunge la destinaţie, dacă se strică iar locomotiva?".

 *         *         *

 

Micii meşteri mari: elevii contribuie la renovarea şcolilor!

 

* Şcoala Gimnazială din Machitori are, din acest an, profil de informatică; laboratorul de specialitate a fost utilat cu calculatoare de ultimă generaţie, conectate la Internet, dar câţiva elevi ne-au mărturisit că ar fi mai bucuroşi dacă s-ar trage şi curent electric în localitatea lor, să nu se mai uite la calculatoare doar la lumina lămpilor cu gaz.

* Directorul şcolii din Machitori, cu care am discutat despre sugestia elevilor amintiţi mai sus, a studiat problema şi ne-a oferit, cu amabilitate şi promptitudine, răspunsul: "Lor le trebuie calculatoare şi Internet, că astea-s de viitor, nu curent electric. Dorim ca absolvenţii noştri să devină informaticieni, nu electricieni!".

* Profesoara de Limba şi Literatura Română a Şcolii Gimnaziale din Acarieni vrea să profite de faptul că lipseşte jumătate din peretele clasei a VI-a, care dă spre bufet, şi să-i pună pe copii să scrie compuneri cu titlurile "Viaţa în localitatea noastră" sau "De ce băutura în exces te face din om neom".

* Prin grija unor sponsori de bine, şcoala din Prădători a primit în luna august toate materialele de construcţii necesare pentru o renovare temeinică; de atunci, primarul şi-a izolat casa cu polistiren, iar bufetul a căpătat un acoperiş nou şi centrală termică. Şcoala fost spoită cu var pe dinafară şi i s-a tras o dungă mov, elegantă.

* Meşterii care au renovat şcoala din Anemici nu recunosc că ar fi primit bani de la elevi, deşi 1) au fost văzuţi consumând o lună la bufet şi 2) la ei a fost găsită o hârtie cu indicaţii: "dat cu vopsa neagră pe jeamuri şi albă pe tablă tăeat sârmile de corent şii de ânţepat ţava de gază să esplodeze să se ântârze şcola".

 

(*) – De fapt, nu e prea corectă formularea "dădeau turcii, tătarii, ruşii", fiindcă ăştia nu dădeau nimic, ci doar luau.

Comentarii