VIAȚA DE ASOCIAȚIE (49): Proprietarii și locatarii (IV)

sâmbătă, 09 ianuarie 2021, 09:00
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (49): Proprietarii și locatarii (IV)

Un capitol important al statutului de proprietar îl reprezintă, alături de drepturi, obligațiile acestuia, subiect la care ne referim în continuare.

Obligația de a achita debitele

• proprietarii sunt obligații să achite debitele, la timp și în suma calculată pentru serviciile oferite de asociația de proprietari și furnizorii de servicii de utilități publice;

• obligația de plată la cheltuielile de întreținere revine proprietarului și în cazul în care acesta închiriază,  constituie unele drepturi reale de uz, uzufruct, abitație, cât și în cazul unor contracte de comodat pentru spațiile din condominiu. (art. 33 (7) din lege)

Procedura în caz de debite restante

Conform art. 33 (9-10) din lege „președintele sau administratorul asociației are obligația solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Birourile de cadastru și publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuințelor sau spațiilor cu altă destinație. Notarea în cartea funciară a debitelor este scutită de plata taxei de timbru”.

Obligația de a folosi și păstra spațiile și bunurile – (art. 30 din lege)

Proprietarii sunt obligați să întrețină spațiul și bunurile individuale, comune din proprietatea individuală și comune din proprietatea comună.

Obligația de a avea o conduită civilizată

Proprietarii sunt obligați să întrețină relații spațiul și bunurile individuale; civilizate și de bun simț cu toți cei din jurul lor.

Obligația proprietarilor de a informa și notifica asociația

Proprietarii au obligația de a notifica, în scris, președintelui eventuale schimbări ce urmează  a se face în legătură cu:

• structura și numărul membrilor „familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței” (art. 30 (1-2) din lege). Termenul impus de lege pentru această operațiune este de „10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat”.

• lucrări ce presupun autorizații/avize de specialitate;

• lucrări ce nu presupun aprobări de specialitate, dar care, prin natura lor, pot aduce atingere altor proprietari (prin zgomotul produs, obturarea vizibilității la spațiile vecine, disconfort etc.);

• modificările suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari și organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor și se introduc în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, în vederea stabilirii consumurilor corespunzătoare cu noile suprafețe utile (art. 34 (3) din lege)

Obligația proprietarilor cu privire la starea proprietății

Chiar dacă are calitatea de proprietar, orice persoană fizică sau/și juridică are obligația întreținerii în bune condiții a spațiului și dotărilor din proprietatea individuală.

Conform art. 30 (3) din lege orice proprietar este obligat să „mențină proprietatea sa individuală, locuință sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială”.

De asemenea, în art. 30 (4) din lege se prevede că „proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu”.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face pe următoarele căi:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

Comentarii