VIAȚA DE ASOCIAȚIE (52) – Proprietarii nemembri ai asociației de proprietari și alte categorii de persoane

sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 10:19
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (52) – Proprietarii nemembri ai asociației de proprietari și alte categorii de persoane

Proprietarii nemembri ai asociației de proprietari au două categorii de drepturi, respectiv cele conferite de Legea nr. 196/2018, în calitate de proprietari ai unui spațiu din condominiu și a unei cote părți din proprietatea comună și celei pe care orice consumator de servicii din România le are în raport cu furnizorul acestora.

Proprietarii nemembri în asociația de proprietari nu pot participa la viața de asociație și ca urmare nu pot fi parte în activitatea decizională a acesteia.

Proprietarii nemembri ai asociației, sunt obligați, conform art. 48 (4) din lege să  respecte și să aplice reglementărilor interne ale asociației. Astfel „hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Alte categorii de persoane care locuiesc/muncesc în condominiu

Alte categorii de persoane care locuiesc și/sau muncesc în condominiu, sunt:

a. persoane care locuiesc în condominiu, altele decât proprietarii (membrii de familie care nu au calitatea de proprietari; rude prin alianță ale membrilor de familie; chiriași).

b. persoane care lucrează în condominiu, altele decât proprietarii sunt persoanele care desfășoară diverse activități și cele în tranzit.

În ce privește obligațiile celor care locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul, legea prevede, în art. 30 (3) din lege,  că ei trebuie să:

• mențină proprietatea sa individuală, locuință sau spațiu cu altă destinație, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială;

• să nu încalce, afecteze sau prejudicieze dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu;

• să nu afecteze funcționarea normală și întreținerea condominiului;

• să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu;

Persoane care desfășoară activități în condominiu

În orice condominiu își desfășoară activitatea un personal divers, necesar pentru activități de birou (contabil, casier, jurist, inginer constructor și altele) și activități necesare pentru efectuarea curățeniei, mentenanța instalațiilor sanitare și de orice altă natură, pază și altele. Important este ca aceste persoane să înțeleagă și să aplice regulile de conviețuire în condominiu. De altfel, în fișa postului sau în contractul de colaborare, după caz, trebuie evidențiat faptul că cel în cauză se să respecte Legea nr. 196/2018, Statutul asociației de proprietari, Regulamentul condominiului precum și hotărârile și deciziile adoptate de structurile asociației.

C. Persoane în tranzit

a. vizitatori

Vizitatorii constituie o categorie de persoane des întâlnită în viața de condominiu. Pentru a evita situații neplăcute este recomandat ca la intrarea în condominiu, în loc vizibil, să se afișeze un text în care să se informeze, succinte despre nevoia de a respecta regulile specifice vieții din condominiu.

b. persoane în interes de serviciu

Între categoriile de persoane care vin în condominiu în interes de serviciu amintim:

• furnizorii de servicii (citire instrumente de măsurare, salubritate, etc. )

• efectuare de lucrări (reparații, întreținere, montare de instalații, aparate, etc.)

• alte categorii (polițist proximitate, urgențe, salvări, etc.)

Conduita acestor persoane trebuie să se încadreze în cea reglementată prin statutul și regulamentul condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Comentarii