VIDEO: Cum își termină anul școlar elevii ieșeni. Măsurile anunțate de inspectorul general

sâmbătă, 16 mai 2020, 14:56
4 MIN
 VIDEO: Cum își termină anul școlar elevii ieșeni. Măsurile anunțate de inspectorul general

Inspectorlul general școlar Genoveva Farcaș a trecut în revistă prinipalele modificări care vor avea loc în acest sfârșit de an școlar în Iași. Ea le-a  prezentat într-un material video, postat mai jos:

1.Structura anului școlar a rămas nemodificată. Astfel, elevii de clasa a XII-a și a XIII-a vor încheia anul școlar pe data de 29 mai, iar cei de clasa a VIII-a vor încheia cursurile pe 7 iunie.  Ceilalți elevi vor încheia cursurile pe 12 iunie, urmând ca elevii din învățământul profesional și tehnic cursurile să se finalizeze la sfârșitul lunii iunie.

2. Pentru pregătirea examenelor naționale, vor avea loc în fiecare unitate de învățământ, pe o perioadă de două săptămâni, de pe 2 iunie, activități de pregătire cu elevii din an terminal. În județul Iași, în această perioadă, profesorii consilieri școlari vor oferi consultanță, consiliere pshihologică și sprijin acestor elevi pentru a putea să își concentreze eforturile mai eficient și gestionarea emoțiilor. Prezența la școală în aceste două săptămâni este OPȚIONALĂ.

3. Atât pentru cele două săptămâni de recapitulare a materiei, dar și pentru examenele naționale, se vor lua măsuri de igienă, de dezinfectare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean discutând aceste aspecte cu fiecare director în parte.

4. Elevii care nu vor putea participa la pregătirea care va avea loc la școală din motive obiective, vor primi sprijin pentru materiile la care vor susține testări prin intermediul tehnologiilor de comunicare la distanță.

5. Probele de aptitudini nu vor mai fi susținute anul acesta, conform comunicării făcute de către Ministerul Educației Naționale. Aceste probe se vor echivala după o modaliate care va fi comunicată ulterior.

6. Elevii care susțin examene de atestare pentru învățământul profesional și tehnic, se va susține doar proba de proiect, cea practică urmând să fie echivalată.

7. Selecția elevilor de clasa a IV-a în vederea înscrierilor acestora în clasa a V-a, în cazul unităților unde cererea este mai mare decât numărul de locuri, va avea loc imediat după finalizarea examenului de bacalaureat. Recomandarea ISJ Iași pentru colegii și licee e de a desfășura aceste testări după modelul stabilit la începutul anului școlar (materia stabilită, modelul de teste, etc).

8. Înscrierile în clasa pregătitoare, în condițiile în care copilul împlinește 6 ani după 15 septembrie, va putea face acest lucru doar dacă împlinește vârsta necesară până la finalul anului, 31 decembrie, pe baza unei declarații a părinților și o recomandare din partea grădiniței. Cei care nu au frecventat grădința vor fi evaluați de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

9. Examenul de titularizare va consta în acest an într-o probă scrisă, proba practică urmând să fie anulată.

10. Profesorii înscriși la examenul de definitivat vor fi evaluați în funcție de ultima inspecție la clasă, urmând mai apoi să susțină și examenul scris. Portofoliul personal va fi evaluat ca și până acum.

11. Susținerea gradului didactic II. Este nevoie ca profesorul să fi parcurs cel puțin două inspecții școlare și participă, conform unui calendar care va fi anunțat de Ministerul Educației, la proba scrisă. NU va mai fi susținută proba orală.

12. Susținerea gradului didactic I. Elementul de noutate este faptul că lucrarea metodico-științifică se va susține online și nu este necesară inspecția la clasă.

13. Întreaga comunicare a Inspectoratului Școlar Județean Iași se va realiza, ca până acum, online, conform programului anunțat pe site-ul oficial. Acolo unde nu poate fi evitat contactul direct, ISJ Iași va stabili o procedură și un program zilnic.

„Stimați elevi, stimați părinți, vă asigurăm că în această perioadă școala își continuă misiunea, de formare și de educare a copiilor. Chiar dacă acest lucru se realizează în alt spațiu, cu alte mijloace și accente educaționale, prioritizând însă atât starea de sănătate și echilibrul copiilor, dar și desfășurarea în bune condiții a evalurărilor externe la care participă elevii noștri”, a transmis în final inspectorul școlar general prof. dr. Genoveva Farcaș.

Comentarii