VIDEO Europa a pus gând rău verzei murate în pământ în România

vineri, 26 martie 2021, 10:10
2 MIN
 VIDEO Europa a pus gând rău verzei murate în pământ în România

Inspectorii sanitar-veterinari le-au pus gând rău producătorilor de varză murată din zona Slobozia Moară – Lunguleţu, din Dâmboviţa. În cele două localităţi, cunoscute în toată ţara pentru producţiile record de varză, oamenii obişnuiesc să pregătească varză murată în gropi făcute în pământ, ceea nu ar fi tocmai igienic, spune responsabilii cu sănătatea alimentară.

Invocând “tradiţia”, producătorii locali de legume murează varza în gropi săpate în pământ, modalitate care nu poate asigura condiţiile de siguranţă alimentară conform legislatiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor naţionale şi comunitare în vigoare, spun specialiştii.    Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa a primit reclamaţii scrise pe această temă, motiv pentru care au început controalele.  

„Pregătesc această varză, conform tradiţiei, în nişte gropi făcute în pământ, cu folie, gropi care nu  sunt supravegheate, gropi lângă care noi, de fiecare dată când am mers, am văzut cum stau câini, circulă şobolani, şoareci şi nu excludem faptul că la ce luptă financiară există între ei acolo, ca unul dintre ei să provoace un al doilea Oneşti, să se supere într-o noapte şi să se ducă să arunce într-una dintre gropi o substanţă toxică şi să ne trezim, Doamne Fereşte, cu ceva probleme din punct de vedere sanitar veterinar”, spune Sandu Tolea, director DSVSA Dâmboviţa. (FOTO, stânga)   Şeful DSV spune că respectivele gropi, în care se murează varză, nu sunt nici legale din punct de vedere al siguranţei elimentare. 

„Nu cred că este gospodărie care să nu aibă în spatele casei o groapă în care să îşi producă varza murată. Nu interzicem producerea verzei murate, aici sunt confuziile făcute de către toţi cunoscătorii care îşi dau cu părerea pe reţelele sociale. Noi vrem ca acest produs să fie făcut în condiţii de siguranţă maximă în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Nu este posibil să te încalţi în cizme de cauciuc şi să mergi prin noroi, să intri în acea groapă cu o furcă în mână, să încarci varza în butoaie şi de acolo să o ambalezi. Şi-au cumpărat mulţi maşini de vidat, îşi fabrică etichete sau le dau cei care îşi permit să introsucă această vazră pe flux”, adaugă Tolea.   

Agricultorii spun că varza murată produsă de ei în gropile de pământ ajunge în toată România şi în jumătate de Europă şi nu s-a întâmplat nimic. Ba mai mult, aşa se produce din moşi-strămoşi şi nimeni nu a păţit nimic. 

Continuarea, pe adevarul.ro

Comentarii