VIDEO Imagini cu un cluster de stele în formă de brad de Crăciun și un glob de zăpadă ceresc, lansate de NASA

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 12:36
2 MIN
 VIDEO Imagini cu un cluster de stele în formă de brad de Crăciun și un glob de zăpadă ceresc, lansate de NASA

Imagini noi surprinse de două telescoape spațiale ale NASA arată cum lumina stelelor tinere poate îmbrăca cosmosul cu bucurie de sărbători.
 

Grupări de stele care seamănă cu un pom de Crăciun și un glob de zăpadă strălucitor reprezintă noile observații efectuate de observatorul de raze X Chandra și de telescopul spațial Hubble, scrie CNN.

Colecția de gaze și stele, cunoscută oficial ca NGC 2264, a fost numită „Clusterul Pomului de Crăciun” de către agenția spațială. NGC 2264 se află la aproximativ 2.500 de ani-lumină de Pământ. Noua imagine compozită, rotită în sensul acelor de ceasornic cu 160 de grade, astfel încât vârful copacului să fie vertical, include diferite lungimi de undă de lumină detectate de Chandra.

Într-o versiune animată a imaginii, luminile albastre și albe intermitente reprezintă lumina cu raze X de la stele tinere detectate de Chandra. Norul de gaz care seamănă cu copacul festiv strălucește în lumină optică verde, așa cum se vede cu telescopul WIYN de 0,9 metri al Fundației Naționale pentru Știință de pe Vârful Kitt din deșertul Arizona-Sonoran.

Stelele au între 1 milion și 5 milioane de ani și variază în mărime. Studierea stelelor tinere, cum ar fi cele din „Clusterul Pomului de Crăciun” oferă o perspectivă asupra naturii lor volatile. Stelele tinere pot elibera erupții puternice mai puternice decât cele ale Soarelui nostru, iar astronomii încă investighează fenomenele.

„Glob de zăpadă” înstelat

Mai mult, pentru a fi în ton cu sezonul festiv, NASA a mai publicat o imagine compozită, care seamănă cu un tărâm minunat al luminilor de Crăciun sau poate cu un glob de zăpadă colorat.

Potrivit Space.com, subiectul imaginii este UGC 8091, care conține un miliard de stele, o galaxie pitică neregulată situată în constelația Fecioarei, la aproximativ 7 milioane de ani lumină de Pământ.

Astfel, petele roșii sunt considerate a fi molecule interstelare de hidrogen, în timp ce „sclipirile” din interior sunt stele mai vechi. În fundal sunt alte galaxii îndepărtate.

UGC 8091 este o galaxie neregulată care nu are aspectul structurat al unei galaxii spirale sau eliptice. Forma neregulată a galaxiei poate fi rezultatul interacțiunilor cu alte galaxii, precum și al turbulențelor interne cauzate de obiecte cerești, cum ar fi stelele care explodează.

Galaxiile pitice au fost comune la începutul istoriei universului. În cele din urmă, au fuzionat pentru a crea galaxii mai mari și mai structurate. Astronomii pot afla despre evoluția galactică studiind galaxiile pitice îndepărtate și stelele lor.

Comentarii