VIDEO: Mesajele cheie de la deschiderile de an universitar. Dispute pe modul în care se fac cursurile în pandemie

marți, 28 septembrie 2021, 01:50
8 MIN
 VIDEO: Mesajele cheie de la deschiderile de an universitar. Dispute pe modul în care se fac cursurile în pandemie

După ce Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” a dat startul săptămâna trecută, astăzi alte două instituţii de învăţământ superior au început oficial anul universitar 2021 – 2022. 

A fost o zi a tururilor de forţă, în care s-a văzut foarte mult lipsa unor astfel de întruniri oficiale în mediul universitar în ultimele 12 luni. Dar bucuria nu a fost doar a mediului universitar, întreg alaiul administrativ local şi judeţean a fost ieri în două aule, cu discursuri similare şi cu aceleaşi promisiuni ca întotdeauna.

IPS Teofan şi PS Păuleţ, apariţie comună

Primul eveniment major a fost cel al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, desfăşurat de la ora 11.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”. Dacă în trecut, la ceremoniile de deschidere a anilor universitari ne întâlneam cu vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, un ierarh de la Mitropolie şi eventual cu primarul Mihai Chirica, care a fost prezent mai mereu la astfel de evenimente publice, anul acesta „garnitura” s-a schimbat. La UAIC au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop catolic de Iaşi, primarul Iaşului, Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi prefectul Iaşului, Marian Grigoraş.

A fost, cel mai probabil, primul eveniment public în spaţiu închis în care ambii înalţi prelaţi ai Bisericilor Ortodoxe şi Catolice au purtat mască în interior, inclusiv în timpul discursurilor. „Deschidem anul universitar sub semnul ameninţărilor pandemice. Dacă alegem să privim în trecut, la cei 161 de ani de la înfiinţarea UAIC Iaşi, putem vedea cum universitatea noastră a contribuit la educaţia societăţii, misiune prezentă şi viitoare. Dacă privim în prezent, vedem preocupările şi dificultăţile pentru asigurarea necesarului echilibru între două drepturi fundamentale, la educaţie pe de o parte, la ocrotirea sănătăţii pe de altă parte”, a spus prof.dr. Tudorel Toader, rectorul universităţii, în discursul său.

Toader şi-a plătit poliţele către Senat

După ce a trecut de amabilităţile din discursul de deschidere, rectorul UAIC a avut o serie de poliţe de plătit, discret, pentru şedinţa de Senat de la finalul săptămânii trecute. Atunci, rectorul UAIC a mers în faţa Senatului cu propunerea de a începe activitatea didactică faţă în faţă pentru toate activităţile, mai puţin cursuri, şi a plecat acceptând, la presiunea senatorilor, ca fiecare facultate să îşi decidă propriul program. Într-un discurs în care a tot invocat misiunea universităţii de a asigura dreptul la educaţie şi dreptul la protecţia sănătăţii studenţilor, rectorul a conchis, într-un mesaj adresat direct facultăţilor: dacă îşi asumă stabilirea felului în care se desfăşoară activitatea didactică, îşi asumă şi responsabilitatea.

„Văzând îngrijorările exprimate la propunerea conducerii executive, Senatul universitar a decis să delege la nivel de facultate modalitatea de desfăşurare a activităţii didactice. Doar că odată cu acesta, se transferă şi responsabilitatea – responsabilitate faţă de îndeplinirea misiunii academice, faţă de aşteptările legitime ale studenţilor”, a explicat prof.dr. Tudorel Toader, care, înaintea începerii ceremoniei, a declarat presei că ar fi preferat un program faţă în faţă a activităţii didactice.

Costel Alexe a ţinut cursuri despre pandemie

Restul ceremoniei a fost una a antitezelor: înalţii prelaţi la eveniment nu au făcut nicio referire la vaccinare sau la protecţia împotriva COVID-19. La polul opus, autorităţile publice au abuzat în discursurile lor acest subiect, presărându-l cu propriile opinii. Mihai Chirica a lăsat să se înţeleagă că poate faptul că s-a vorbit prea mult despre vaccinare a dus la o reticenţă în acest sens, în timp ce Costel Alexe a făcut o înşiruire a paturilor COVID ocupate, inclusiv a celor ATI, ne-a informat pe toţi că „niciunde în lumea asta vom putea trata pandemia în secţiile ATI”.

A vorbit pe un ton autoritar, de parcă niciun profesor sau vreun student prezent nu s-ar fi vaccinat. Discursul său nu s-a limitat doar la ceremonia de la UAIC, ci a continuat şi la UMF, Costel Alexe explicându-le medicilor, profesorilor şi studenţilor care este situaţia cu vaccinarea şi pandemia. O parte dintre medicii din sală veniseră direct din gardă, de la spital. O prezenţă discretă şi decentă a avut-o la ambele evenimente prefectul Iaşului, Marian Grigoraş, care a făcut la UAIC un îndemn la vaccinare, iar la UMF le-a mulţumit profesorilor şi medicilor pentru lupta pe care o duc, inclusiv pentru organizarea din vară a maratonului de vaccinare.

La deschiderea anului universitar de la UAIC a participat și fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a ținut o conferință cu numele „Himere în educație”. Înainte de aceasta, însă, a ținut un elogiu pentru activitatea lui Tudorel Toader, pe vremea când acesta era judecător la Curtea Constituțională.

„S-a vorbit astăzi despre patrimoniu, este important, dar să nu uităm ce a spus regele Ferdinand în 1923, nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însă. Concentrarea trebuie să fie pe oameni. Am și un mesaj personal pentru domnul rector, am venit să mă răzbun pe dumneavoastră. Când eram în biroul ministerial și așteptam cu înfrigurare deciziile CCR legate de educație și când venea câte o decizie citeam câteva zeci de pagini de argumente juridice complexe, așteptam, eram stresat să văd finalul unde o frază dădea verdictul. Domnul rector, vă anunț că sunt nevorbit, așa că v-ați expus la această invitație, când vă plictisiți, degeaba îmi spuneți, am să continui, că și dumneavoastră m-ați chinuit cu zecile de pagini de remarcabile decizii pentru educație”, a declarat Daniel Funeriu.

Studenţi din 75 de naţiuni la UMF

Al doilea eveniment major de ieri a fost la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, o ceremonie concentrată pe dimensiunea internaţională a instituţiei de învăţământ superior. Aspect dublat şi de prezenţa ambasadorului Franţei, Excelenţa Sa Laurence Auer.

„Este o reală bucurie şi onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră la startul unui nou an universitar. Îmi place să cred că prezenţa dumneavoastră, doamnă ambasador, vine să confirme două atribute esenţiale ale UMF: relevanţa naţională şi deschiderea noastră către lumea academică internaţională, cu apetenţă specială către spaţiul de francofonie universitară. Ne mândrim şi în acest an cu numărul mare de studenţi străini, care reprezintă 75 de naţiuni, una dintre cele mai cosmopolite instituţii de învăţământ superior din România”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Rectorul a vorbit şi despre anul universitar greu care a trecut, atât în spatele catedrelor, dar şi în spitale şi în clinici.

„Cred că nimeni din această sală nu va dori să fie tratat de un medic format în mediul online”

Dincolo de aspectul pandemiei, rectorul a vorbit şi despre dificultatea medicilor de a lua decizii grele pentru pacienţii lor, în lunile în care restricţiile au limitat mult accesul în unităţile medicale. „Ca dascăli am avut o dilemă: cum să oferim un act didactic de calitate online, într-un domeniu unde lucru practic în laborator e de importanţă vitală. Cred că nimeni din această sală nu va dori să fie tratat de un medic format în mediul online”, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu.

Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa sa Laurence Auer, a lăudat UMF pentru că a integrat studenţii internaţionali în Senatul UMF, dar şi pentru acordul semnat cu UNESS, ceea ce permite ca studenţii francezi ce studiază la Iaşi să se pregătească pentru examenul de rezidenţiat din Franţa, dacă vor să îl susţină acolo. „Universitatea dumneavoastră este o instituţie de mare calibru, cu 770 de studenţi francezi, e cea mai importantă comunitate academică francofonă din Europa Centrală. Am apreciat că aţi avut o politică de vaccinare foarte activă, sper că veţi putea continua această politică excelentă”, a declarat Laurence Auer.

Un apel la unitate

Un alt moment-premieră a fost prezenţa în sală a tuturor rectorilor universităţilor de stat din Iaşi: prof.dr. Tudorel Toader, UAIC, prof.dr. Dan Caşcaval, TUIASI, prof.dr. Gerard Jităreanu, USV, prof.dr. Aurelian Bălăiţă, UNAGE. De la tribună au vorbit rectorii UAIC şi TUIASI, cel din urmă insistând asupra colaborării inter-universitare la nivel local, transmiţând şi un mesaj comun al tuturor universităţilor ieşene.

„Ca răspuns la mult prea îndelungata omitere a Iaşului de pe orice axă a vreunei strategii naţionale, poate ca rezultat al unei noi abordări privind viaţa academică, pentru care parteneriatul reprezintă o prioritate, acum a devenit clară poziţia comună pe care universităţile ieşene trebuie să şi-o asume în ceea ce priveşte nu doar educaţia, ci chiar rolul Iaşului în evoluţia ţării”, a punctat prof.dr. Dan Caşcaval.

Preşedintele Senatului UMF cere un comportament model al medicilor

O prezenţă aparte a avut-o pe scenă şi preşedintele Senatului UMF, prof.dr. Ioana Grigoraş, care a explicat că în contextul creşterii alarmante a cazurilor de COVID-19, a presiunii în creştere pe sistemele medicale din România şi toată lumea, medicii au şi un alt rol, dincolo de cel al profesiei.

„Avem o responsabilitate socială mai mare decât oricând. Nu numai faptele noastre trebuie să fie un exemplu, ci şi opiniile noastre. Ţineţi minte că am depus jurământul lui Hipocrate care spune ca, în primul rând, să nu faci rău. Este important ca în aceste momente, când toate acţiunile noastre şi opiniile noastre sunt analizate atent şi luate ca model, să ne onorăm statutul de model în societate atât prin acţiunile, cât şi prin cuvintele noastre. Să oferim modele solide de combatere a pandemiei”, a precizat prof.dr. Ioana Grigoraş, preşedintele Senatului UMF.

Comentarii