VIDEO – Planuri pentru un nou oraş în SUA care să găzduiască cinci milioane de oameni

duminică, 12 septembrie 2021, 10:19
3 MIN
 VIDEO – Planuri pentru un nou oraş în SUA care să găzduiască cinci milioane de oameni

Curăţenia din Tokyo, diversitatea din New York şi serviciile sociale din Stockholm: miliardarul Marc Lore şi-a prezentat viziunea pentru un „nou oraş din America” de 5 milioane de persoane şi a numit un arhitect de renume mondial care să-l proiecteze. Acum, el are nevoie doar de un loc unde să-l construiască – şi o finanţare de 400 de miliarde de dolari, scrie CNN.

Fostul executiv Walmart a dezvăluit săptămâna trecută planurile pentru Telosa, o metropolă durabilă pe care speră să o creeze, de la zero, în deşertul american. Ambiţioasa propunere de 150.000 de acri promite o arhitectură ecologică, o producţie durabilă de energie şi un sistem de apă pretins rezistent la secetă. Un aşa-numit „design de oraş de 15 minute” le va permite locuitorilor să ajungă la locurile de muncă, şcoli şi facilităţi în cel mult un sfert de oră de la domiciliul lor.

Deşi planificatorii încă caută locul potrivit, posibilele ţinte includ Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas şi regiunea Appalachian, potrivit site-ului oficial al proiectului. Anunţul a fost însoţit de o serie de redări digitale ale Bjarke Ingels Group (BIG), firma de arhitectură angajată pentru a aduce la viaţă visul utopic al lui Lore.

Imaginile arată clădiri rezidenţiale acoperite de verdeaţă şi rezidenţi imaginari care se bucură de un spaţiu deschis. Cum vehiculele alimentate cu combustibili fosili sunt interzise în oraş, vehiculele autonome sunt ilustrate călătorind pe străzi luminate de soare alături de scutere şi pietoni.

O altă imagine descrie un zgârie-nori propus, numit Turnul Echităţii, care este descris ca „un far pentru oraş”. Clădirea are un bazin masiv de apă, ferme aeroponice şi un acoperiş fotovoltaic producător de energie care îi permite „să împartă şi să distribuie tot ceea ce produce”.

Prima fază a construcţiei, care ar găzdui 50.000 de locuitori pe o suprafaţă de 1.500 de acri, are un cost estimat de 25 miliarde de dolari. Se aşteaptă ca întregul proiect să depăşească 400 de miliarde de dolari, oraşul atingând populaţia ţintă de 5 milioane în decurs de 40 de ani.

Finanţarea va proveni din „diverse surse”, au spus organizatorii proiectului, inclusiv investitori privaţi, filantropi, subvenţii federale şi de stat şi subvenţii pentru dezvoltare economică. Planificatorii speră să se apropie de oficialii de stat „foarte curând”, în vederea primirii primilor rezidenţi până în 2030.

Pe lângă designul urban inovator, proiectul promite, de asemenea, o guvernanţă transparentă şi ceea ce el numeşte un „nou model pentru societate”. Luându-şi numele din cuvântul grecesc antic „telos” (un termen folosit de filosoful Aristotel pentru a descrie un scop inerent sau superior), oraşul le-ar permite locuitorilor să „participe la procesul decizional şi bugetar”. Între timp, o dotare comunitară va oferi rezidenţilor proprietatea comună asupra terenului.

Într-un videoclip promoţional, Lore şi-a descris propunerea ca fiind „cel mai deschis, mai corect şi mai inclusiv oraş din lume”. Lore a fondat jet.com înainte de a-l vinde către Walmart şi de a se alătura gigantului de retail ca şef al comerţului electronic din SUA în 2016. A părăsit compania la începutul acestui an, spunând că planurile sale de pensionare includeau lucrul la o emisiune TV, consilierea startup-urilor şi construirea un „oraş al viitorului”.

Pe site-ul oficial al Telosa, Lore explică faptul că a fost inspirat de economistul american şi teoreticianul social Henry George. Investitorul menţionează „defectele semnificative” ale capitalismului, atribuind multe dintre acestea „modelului de proprietate funciară pe care s-a construit America”.

SURSA: hotnews.ro

 

 

Comentarii