VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei

sâmbătă, 06 martie 2021, 09:45
4 MIN
 VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei

Ieșenii care locuiesc în cartierul Green Park au organizat vineri după-amiază un protest, cerând autorităților să asfalteze o stradă. Primăria susține că drumul încă nu este inclus în nomenclatorul public. Organizatorul protestului, Bucur Ion-Irinel, susține că autoritățile mint și că strada Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu este deja în domeniul public. Drumul este plin de gropi și de noroi. Vedeți imagini AICI.

Nemulțumiți, locuitorii din Green Park vor să protesteze și în fața Primăriei marți seara. Ei spun că după ce primarul își va încheia mandat, vor schimba denumirea străzii din Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu în Mihai Chirica.

"Exasperați fiind de atitudinea primarului Mihai Chirica, cetățenii din arealul străzii Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu, incluzând si persoanele ce locuiesc la case, au hotărât ca imediat după mandatul actualului primar, să solicite schimbarea denumirii străzii în Strada Mihai Chirica.

Începând de săptămâna viitoare, indicatoare cu numele nou al străzii se vor instala pe gardurile oamenilor, făcând cunoscut demersul public și de a arăta noroiul și molozul în care actualul primar îi lasă să trăiască!

De asemenea, cetățenii anunță că marți la ora 18:30 se vor afla la primărie pentru a protesta pentru asfaltarea străzii Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu (viitoare strada Mihai Chirica) și a tuturor străzilor de pământ și pietriș din Municipiu, invitând toți cetățenii să se alăture acestui demers civic necesar pentru stoparea risipei de bani publici consumați pentru spălarea străzilor, pentru reducerea poluării cu particule PM10 (praf) și pentru asigurarea unui minim de decență în orașul care, în acest an, se dorea capitală cultural europeană dar are mai multe străzi de pământ și pietriș!", a scris Bucur Ion-Irinel pe Facebook.

Comunicatul Primăriei:

"Conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să facă o serie de precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice în legătură cu situația străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu, din zona cartierului Green Park.

Conștientă de nevoia legitimă a locuitorilor acestui cartier, ca și a tuturor cetățenilor Municipiului Iași, de a beneficia de infrastructură rutieră civilizată și modernă, conducerea municipalității a făcut verificări privind regimul juridic al arterei menționate. Astfel, deși strada dr. Alexandrina Miron Tănăsescu (fostul fundac Aurel Vlaicu) este inclusă în nomenclatorul stradal, aceasta nu este inclusă și în inventarul domeniului public al Municipiului Iași. Potrivit legii, municipalitatea nu poate face investiții într-un imobil care nu aparține domeniului public. Totuși, potrivit verificărilor făcute astăzi, 4 martie 2021, modernizarea străzii respective și predarea către municipalitate a fost o obligație asumată de către dezvoltatorul complexului imobiliar prin Planul Urbanistic Zonal votat de Consiliul Local.

Întrucât mai mulți cetățeni au solicitat modernizarea acestei străzi, municipalitatea a început deja demersurile tehnice și juridice prealabile lucrărilor de modernizare (verificarea cărților funciare pentru stabilirea regimului de proprietate al străzii, măsurători, ridicarea topografică etc.). După finalizarea tuturor acestor demersuri și includerea străzii în inventarul domeniului public, municipalitatea va proiecta, iar apoi va finanța execuția lucrărilor de modernizare a acesteia. De altfel, fondurile necesare pentru finanțarea proiectării și execuției lucrărilor vor fi incluse în bugetul local începând din acest an.

Conducerea Primăriei Municipiului Iași face apel la partidele politice reprezentate sau nu în Consiliul Local, ca și la unele asociații civice să nu politizeze situația și îi asigură pe cetățenii din zonă, cu toată considerația, că va încerca să le rezolve solicitările în cel mai scurt timp posibil din punct de vedere legal".

Însă acest comunicat i-a înfuriat mai tare pe locuitorii din Green Park.

"Dacă strada nu este pe domeniul public al Municipiului Iași, aceasta fiind în interiorul perimetrului ce delimitează domeniul UAT a Municipiului și nu are proprietar privat conform datelor de la cadastru, cine e proprietarul? Răspuns: Primăria Iași!", a explicat Bucur Ion-Irinel.

Răspunsul complet la comunicatul Primăriei îl găsiți pe Facebook.

VEDEȚI ȘI:

FOTO: Protest din cauza unei străzi neasfaltate în cartierul Green Park – AICI

Comentarii