Vor ieși medici cu cazier de pe băncile UMF. Au încercat să treacă examenele cu şpagă

luni, 29 octombrie 2018, 03:01
2 MIN
 Vor ieși medici cu cazier de pe băncile UMF. Au încercat să treacă examenele cu şpagă

Câţiva studenţi de la UMF au dat bani pentru a promova la examene, însă nu s-au căpătat decât cu înregistrări în cazierul judiciar.

Punct final într-unul dintre cele mai fierbinţi dosare de corupţie de pe rolul instanţelor ieşene. Mai multe persoane care au dorit să fraudeze examene de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) au fost condamnate cu suspendare. Intermediari şi studenţi au fost pedepsiţi deopotrivă, nu însă şi cadre didactice invocate în discuţiile despre şpăgi.

În acest dosar, doi intermediari, Mus­tafa Abdi şi Vladimir Păun, au primit pedepse de 3 ani şi respectiv 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Trei persoane care au dat mită intermediarilor, Ştefan Rareş Ene, Petronela Ene şi Carla Preda au primit pedepse între 1 an şi 1 an şi 10 luni de închisoare. Curtea de Apel a modificat pedepsele acestora, după ce prima instanţa amânase executarea lor.

Acest dosar a fost deferit justiţiei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi în toamna anului trecut, fiind şapte inculpaţi. Faptele lor sunt strâns corelate între ele şi fac referire la presupuse oferiri de bani de către studenţi intermediarilor, în schimbul unor note de trecere la disciplina „Ana­tomie“, în sesiunea de restanţe din iulie. Sumele de bani vehiculate, între 150 şi 450 de euro, ar fi trebuit să ajungă, cel puţin din cunoştinţele unora dintre studenţi, la cadrele universitare, însă niciunul dintre elevi nu a declarat că a oferit în mod direct presupusele mite.

În timpul audierilor, martorii sau inculpaţii au oferit, referitor la anumite situaţii, declaraţii contradictorii. De pildă, Ştefan Rareş Ene a declarat că a oferit 150 de euro lui Mustafa Abdi, pentru ca banii să ajungă la Cristinel Stan, confe­renţiar la UMF. Audiat, Abdi a declarat însă că a primit banii de la studentul restanţier, însă i-a păstrat pentru sine. De asemenea, Mustafa Abdi a recunoscut că a primit 450 de euro de la Maria Carla Preda, însă a negat că i-ar fi oferit banii profesorului. Abdi a spus că a lăsat suma secretarului Catedrei de Anatomie care, la rândul său, a negat că ar fi primit bani şi a spus că nici măcar nu îl cunoaşte pe sirian.

În cele din urmă, pro­curorii au concluzionat că nu sunt probe care să demonstreze că Stan ar fi fost implicat în presupusele aranjamente, acuzaţiile la adresa conferenţiarului fiind clasate.

Comentarii