Vremuri apocaliptice (P)

vineri, 22 iulie 2022, 05:50
2 MIN
 Vremuri apocaliptice (P)

Lipsa de apă a devenit o realitate cu care se confruntă tot mai mulţi oameni. Peste 70% din teritoriul ţarii este afectat de secetă. Unele râuri au secat. Europa este cuprinsă de un val de caniculă din Marea Britanie până în Spania. Incendiile fac ravagii. Este tabloul cu care întreaga omenire se confruntă, pentru că efectele schimbărilor climatice se fac simţite pe toate continentele. Conform estimării Secretarului General ONU, jumătate din omenire este în zona de pericol, din cauza inundaţiilor, secetei, furtunilor extreme şi incendiilor.

În acelaşi timp, lumea se confruntă cu o mimată criză energetică justificată de “trompete” prin conflictul din Ucraina. Cea mai mare economie a Uniunii Europene, Germania, îşi pune problema supravieţuirii la iarnă fără gazul rusesc, după ce decenii întregi  a promovat o politică de creştere a dependenţei faţă de importurile de hidrocarburi din Federaţia Rusă. Întreaga Europă se gândeşte cu îngrijorare cum îşi va asigura energia în următoarele luni, iar soluţia cea mai simplă este întoarcerea la vechile centrale pe cărbune, dar şi economisirea acestei energii de care, trebuie să recunoaştem, ne-am cam bătut joc.

Între ciocan şi nicovală, omenirea pare că se află în pragul sinuciderii colective. Ca şi criza energetică, securitatea alimentară este ameninţată de blocarea porturilor ucrainene prin care nu mai pot fi exportate cantităţi de grâne esenţiale pentru hrana a milioane şi milioane de oameni, mai ales din Africa. Seceta înrăutăţeşte şi mai mult lucrurile, iar dacă continuă, va pune în pericol culturile pentru sezonul agricol următor, cu toate consecinţele ce decurg de aici. Soluţiile trebuie să ţină cont de cât de mult s-au schimbat lucrurile în aceste vremuri pe care le trăim.

În ceea ce ne priveşte, la fel ca acum 30 de ani, vorbim, şi doar atât, despre marile sisteme de irigaţii. Dar, în condiţie de secetă, când chiar debitul Dunării este de două ori şi jumătate mai mic decât media lunii iulie, de unde apă pentru a umple canalele de irigaţii?  Mai este fezabil un asemenea sistem gigantic, dacă râurile sunt aproape secate? Nu ar fi nevoie să privim înainte, către tehnologii ale timpului nostru? Poate vom fi nevoiţi să luăm apa din mare şi să o desalinizăm!

Trăim vremuri apocaliptice cu atâtea incendii, furtuni devastatoare şi secete nemiloase. Pare o situaţie imposibil de admis, dar o alegere trebuie făcută, iar aceasta nu poate veni decât de la semenii noştri politicieni, oameni de ştiință şi de la toți aceia dintre noi care suntem preocupați de viitor, nicidecum de la cei ce-şi urmăresc propriile interese meschine de moment.

Comentarii