Zece fotografii care ilustrează o zi nebună: eşalonul de vârf al Primăriei, percheziţionat şi dus cu duba la Parchet

joi, 15 decembrie 2022, 02:59
3 MIN
 Zece fotografii care ilustrează o zi nebună: eşalonul de vârf al Primăriei, percheziţionat şi dus cu duba la Parchet

Patru coroane de flori au fost pregătite anul acesta pentru a marca momentul de acum 33 de ani, când la Iaşi ar fi urmat să izbucnească Revoluţia. Evenimentul a fost lipsit de reprezentanţii municipalităţii.

FOTO: Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu și Cristin Zămosteanu când erau duși la audieri

În schimb, 24 de mandate de percheziţie domiciliară au fost pregătite de procurorii DIICOT, şi 30 de persoane, despre care “exista bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracţională”, au fost vizate spre a fi conduse la audieri. Iar la acest eveniment au participat, la „invitaţia” anchetatorilor, şi oficialităţi din Primăria Iaşi.

Dimineaţă, angajaţii din Palatul Roznovanu nu apucaseră să-şi bea cafeaua, când la intrările clădirilor Primăriei şi-au făcut apariţia procurorii DIICOT, jandarmi din Iaşi şi Bacău, poliţişti de la Birourile de Combatere a Crimei Organizate din Iaşi, Vaslui, Botoşani şi Suceava, dar şi luptători SAS. Între timp, comunicate de presă ale DIICOT şi Poliţiei anunţau şi motivul descinderii masive în primăria ieşeană.

Percheziţiile au vizat, potrivit comunicatului DIICOT, “domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile  unor autorităţi publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”.

În vreme ce oraşul părea mai liniştit ca oricând, în parcările din spatele Primăriei era forfotă. Gabriel Harabagiu, fost viceprimar al Iaşului, Denisa Ionaşcu, secretar al Consiliului Local, Mihai Mustiaţă, arhitectul şef al oraşului, Dana Florescu, consilier al primarului, erau conduşi pe rând spre a fi audiaţi. Omul de afaceri Cristin Zamosteanu a ajuns ceva mai târziu la discuţiile cu oamenii legii. Între timp, Cristina Oţeleanu, şefa Serviciului Juridic, îmbrăcată într-o elegantă haină de blană şi flancată de trei oameni ai legii, a fost dusă şi ea la audieri. Iar la prânz, edilul şef al oraşului, Mihai Chirica, a urmat aceeaşi cale, însoţit de mascaţi, spre întâlnirea cu anchetatorii, în calitate de suspect. “Domnia sa se află aici invitat la sediul Poliţiei în baza unui mandat de aducere (…). Percheziţiile au fost în toată Primăria, nu doar în cabinetul domnului primar. (…) Domnul primar este liniştit, este a treia – a patra vizită pe care o primeşte. Momentan nu are niciun fel de grijă, ştie că nu a făcut nimic ilegal, sunt convins că doreşte să lămurească aceste aspecte” – a declarat apărătorul primarului, avocatul Daniel Atasiei. Iar primarul a plecat, zâmbind forţat, către audieri.

Mai jos aveți un fotoreportaj în care au fost surprinse principalele momente ale zilei de miercuri. Fiecare imagine are o legendă explicativă:

Revoluția care trebuia să înceapă la Iași, pe 14 Decembrie 1989, a fost marcată discret

Polițiștii au ajuns la clădirea în care se află biroul lui Gabriel Harabagiu înainte de sosirea acestuia la serviciu 

Anchetatorii au descins de dimineață în birourile Primăriei Iași

Înainte de prânz, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a fost condus la audieri

Toate intrările Primăriei au fost supravegheate de polițiști și jandarmi

Procurorii DIICOT au fost sprijiniți de jandarmi din Iași și Bacău

Cristina Oțeleanu, șefa Serviciului Juridic din Primăria Iași, flancată de polițiști de la BCCO Suceava

O funcționară din aparatul de conducere al primăriei, condusă de polițiști la audieri

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost dus cu mandat la audieri, în calitate de suspect

Audiați în așteptare, la DIICOT Iași

 

Comentarii