De Business

Punem punctul pe știi

Zeci de controale la firmele de construcţii din Iaşi din cauza accidentelor de muncă frecvente

sâmbătă, 19 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Zeci de controale la firmele de construcţii din Iaşi din cauza accidentelor de muncă frecvente

Inspectorii de muncă au efectuat zeci de controale în această perioadă la angajatorii din judeţul Iaşi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi au constatat mai multe nereguli la firmele locale de profil în urma celor 59 de controale realizate. 

Până pe data de 18 decembrie 2020, pe şantierele din judeţul Iaşi s-au înregistrat 18 accidente de muncă, motiv pentru care conducerea instituţiei ieşene recomandă ca angajatorii care desfăşoară astfel de activităţi să acorde o importanţă maximă măsurilor de prevenire şi protecţie, pentru diminuarea riscurilor de accidentare.

„ITM Iaşi, prin departamentul de Securitate şi sănătate în muncă, va fi prezent şi în această perioadă pe şantiere în acţiuni de control. În săptămâna 09.12.2020 – 18.12.2020 au fost efectuate 59 de controale pe şantierele din municipiul Iaşi şi zonele limitrofe Miroslava, Valea Lupului şi Rediu. Au fost aplicate amenzi, trasate măsuri pentru punerea în conformitate, iar în perioada următoare se va urmări modul de realizare a acestora”, se precizează într-un comunicat de presă al ITM Iaşi.  Şi firmele din judeţul Iaşi care au implementat telemunca au fost amendate de inspectorii de muncă ieşeni, urmare a Campaniei Naţionale pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Covid-19. Astfel, în luna noiembrie 2020, inspectorii din domeniul relaţiilor de muncă au controlat 173 de angajatori, constatând 350 de neconformităţi pentru care au fost stabilite termene de remediere, fiind aplicate totodată şi 46 de sancţiuni contravenţionale, amenzi care au totalizat 58.500 de lei.

Cele mai frecvente aspecte neconforme vizează neplata drepturilor salariale, în special a ultimului salariu, menţinerea evidenţei corecte a orelor lucrate de salariaţi, netransmiterea în termen a datelor referitoare la suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cât şi nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal. În vizorul inspectorilor de muncă ieşeni sunt în această perioadă şi societăţile care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice. 

Comentarii