De Sănătate

Punem punctul pe știi

Zeci de ieşeni băgaţi în spital de maioneză: Ei au mâncat la un fast-food, pe Socola

joi, 17 mai 2018, 01:50
3 MIN
 Zeci de ieşeni băgaţi în spital de maioneză: Ei au mâncat la un fast-food, pe Socola

Zeci de ieşeni care au mâncat alaltăieri produse de tip fast-food de la Agapa, un local tip fast-food din zona pieţei Nicolina (în intersecţia Cotnari, pe bulevardul Socola) au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. Până la închiderea ediţiei, infecţioniştii au acordat îngrijiri medicale pentru peste 40 de ieşeni, dintre care au spitalizat 38 de bolnavi. Potrivit medicilor, unii pacienţi au ajuns în triaj cu ajutorul echipajelor specializate SAJ şi SMURD, în timp ce alţii s-au deplasat cu mijloace proprii. Toţi bolnavii prezentau simptome digestive declanşate după ce au consumat diverse produse de tip fast-food cu maioneză.

„Avem un număr de aproximativ 40 de persoane, majoritatea adolescenţi şi adulţi tineri, care s-au prezentat de ieri (n.r. – marţi) pentru fenomene digestive, însemnând diaree şi vărsături, în urma consumului unor diverse alimente împreună cu maioneză. Presupunem noi că alimentul incriminat aici este maioneza. După cum ştim, în perioada în care este mai cald afară pot apărea deteriorări ale alimentelor în perioade foarte scurte de timp, dacă ele nu sunt păstrate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi de igienă. Din fericire, cazurile pe care le avem internate la ora actuală nu sunt cazuri grave, sunt într-o limită medie a ceea ce înseamnă toxiinfecţii alimentare“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase.

Unitatea medicală a raportat cazurile la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care a demarat o anchetă şi a închis fast-food-ul incriminat. „S-a luat legătura cu DSP de la primele cazuri, pentru a face un control la unitatea respectivă, pentru a recolta probe inclusiv din alimentul pe care îl presupunem incriminat, şi pentru a izola microorganismul care a determinat această toxiinfecţie alimentară. În maioneză, de obicei, este vorba despre salmonella. O situaţie de genul acesta ne dă peste cap, pentru că, deşi vorbim de internare pe durată scurtă, spitalul se aglomerează şi trebuie să gestionăm corect situaţia“, a adăugat dr. Hurmuzache.

Conform reprezentanţilor SMURD, opt apeluri înregistrate la 112 de marţi după-amiaza până miercuri la prânz au făcut referire la cazul de toxiinfecţie alimentară anchetat de DSP. Solicitările au fost preluate de echipaje ale SAJ care au transportat bolnavii la Spitalul de Boli Infecţioase. Potrivit DSP, bolnavii spitalizaţi au declarat că au mâncat la fast-food-ul Agape sandvişuri crispy la lipie, care conţin o bulcă şi şniţel de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneză şi ketchup, şi shaorma la lipie, cu carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză şi ketchup.

În cauză, DSP a dispus suspendarea activităţii fast-food-ului până la lămurirea situaţiei. „DSP a informat Inspecţia Sanitară de Stat, care s-a deplasat la sediul unităţii, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment (pizza italiană şi Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulcă, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză) şi 25 de probe de sanitaţie (suprafeţe, echipament de lucru, mâini personal), care au fost puse în lucru în laboratorul DSP; s-au efectuat coproculturi şi s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei şapte angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică“, a transmis DSP într-un comunicat de presă. Rezultatele probelor vor fi comunicate ulterior de DSP. Infecţia cu Salmonella, bacteria care ar fi putut provoca toxiinfecţia alimentară a celor 38 de ieşeni, provoacă dureri abdominale, diaree, greaţă, vărsături, febră, frisoane.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii