De Sănătate

Punem punctul pe știi

Incontinenta urinara se poate trata chirurgical

marți, 13 noiembrie 2007, 18:12
4 MIN
 Incontinenta urinara se poate trata chirurgical

Conf dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Voda" Iasi:

„Incontinenta urinara – pierderea de urina – reprezinta o afectiune destul de frecventa in rindul femeilor, insa ele vorbesc foarte rar despre aceasta din proprie initiativa, considerind-o jenanta. Exista trei tipuri de incontinenta urinara: incontinenta de stress (de efort), incontinenta imperioasa si incontinenta mixta. Incontinenta de stress apare in timpul unor eforturi fizice (exercitii fizice, stranut, tuse, ris).

Uneori, se poate trata prin simpla imbunatatire a tonusului musculaturii pelviene. Incontinenta imperioasa (vezica neurologica) ete cauzata de disfunctii ale vezicii urinare. Este rezultatul unei vezici pline care se contracta fara stiinta pacientei. Pacienta are senzatia ca nu mai poate ajunge in timp util la toaleta. Ea poate pierde urina fara nici un avertisment. Vezica urinara poate deveni super-activa si din cauza unei infectii care irita interiorul vezicii.

Nervii care in mod normal controleaza vezica urinara pot fi, de asemenea, responsabilii unei vezici active. Incontinenta mixta este deseori combinatia ambelor situatii de mai sus (incontinenta de stress si imperioasa). Incontinenta urinara este prezenta la circa 10-15% din populatia feminina.

Ce presupune evaluarea 

* Medicul sau asistenta vor incepe prin intrebari legate de istoricul simptomelor pacientei, de medicamentele pe care le ia si orice posibila interventie chirurgicala importanta pe care ar fi avut-o.

* Se va efectua un examen medical fizic pentru a determina daca sunt cauze clare pentru incontinenta urinara a pacientei. In urma examinarii se poate constata coborirea vaginului si/sau a uterului, care pot ulterior cauza pierderea de urina.

* Urina pacientei va fi testata pentru a evidentia o posibila infectie. Uneori o infectie la nivelul tractului urinar poate cauza incontinenta urinara.

* Daca tipul incontinentei nu este clar stabilit din istoricul pacientei sau  examenului fizic, medicul va efectua teste speciale pentru a determina ce forma de tratament este mai potrivita.

Tratamente combinate

Multe optiuni, atit nechirurgicale cit si chirurgicale sint valabile in tratarea incontinentei urinare. De cele mai multe ori, combinatia unor tratamente este foarte utila. Incontinenta urinara imperioasa este cea mai frecventa si poate fi tratata de cele mai multe ori prin medicatie.

Incontinenta urinara de stress poate fi tratata prin simpla imbunatatire a tonusului muschilor pelvieni (de exemplu.: exercitii a muschilor, pelvieni) dar uneori este necesara si interventia chirurgicala pentru restabilirea controlului vezicii urinare. Aceste proceduri chirurgicale pot fi efectuate apelind la tehnici de proceduri minimale invazive.

In prezent se efectueaza si in Clinica I Obstetrica Ginecologie de la Maternitatea „Cuza Voda" Iasi interventii chirurgicale minim invazive cu bandelete care se pot aplica transvaginal sau trasobturator. Acestea s-au dovedit a fi cele mai eficiente tehnici chirurgicale de corectie a incontinentei de stress. Important este faptul ca bandeletele si dispozitivele de aplicarea acestor bandelete sint compensate integral de Casa Judeteana de Asigurari de sanatate.

Incizii minuscule

Principiul acestei operatii este aplicarea unei benzi sintetice de polipropilena sub uretra, determinind ascensionarea jonctiunii uretro-vezicale. Bandeleta actioneaza precum un hamac pentru uretra.

Aplicarea de bandeleta transvaginal (procedeul TVT TransVaginal Tape) presupune o mica incizie la nivelul vaginului (3 cm) si alte doua incizii foarte mici in zona suprapubiana. In urma operatiei vor ramine cicatrici minime.

Un instrument special creat, numit Dispozitiv IVS Tunneller, permite medicului sa plaseze bandeleta in jurul portiunii mijlocii a uretrei cu iesire prin cele doua incizii mici facute la nivelul peretelui abdomnial deasupra simfizei pubiene. Odata ce bandeleta este pozitionata corespunzator, inciziile din vagin si zona suprapubiana vor fi inchise. Pot fi corectate si alte leziuni in timpul acestei operatii.

Tipul de anestezie ce va fi efectuat in timpul interventiei poate fi rahianestezie, anestezie peridurala sau anestezie generala. Aplicarea de bandeleta trasobturator (procedeul TOT TransObturator Tape) implica aceiasi mica incizie la nivel vaginal si respectiv doua mici incizii laterale la nivelul zonei plicilor inghinale.

Operatia dureaza 30 de minute

Operatia dureaza putin in jur de 30 de minute. Dupa citeva zile de repaus, pacienta se poate intoarce la activitatile cotidiene. Totusi, chirurgul va cere pacientei sa evite unele tipuri de activitati timp de 4-8 saptamini dupa operatie, pentru a permite zonei sa se refaca complet.

Pacienta trebuie sa urmeze intocmai sfaturile medicului pentru a contribui la succesul acestei proceduri medicale care ii va schimba viata definitiv.

Beneficiile procedurii

* diminueaza riscul chirurgical

* scade durata de spitalizare si perioada de recuperare

* reduce complicatiile post-operatorii

* reintoarcere rapida la munca".

Simptome ale incontinentei urinare de stres

Pierderea urinara e simultana cu efortul, fara a avea insa senzatia nevoii de a urina. Sint diferite stadii ale incontinentei urinare de stress:

Tipul I: pierderea de urina in timpul tusei sau a unor exercitii fizice.

Tipul II: pierderea de urina in timpul plimbarilor sau a transportarii unor obiecte grele.

Tipul III: pierderea de urina la cele mai mici eforturi (strigat etc.).

Nasterea poate fi una dintre cauze 

* Nasterea incorect urmarita poate slabi muschii pelvieni cauzind pierderea suportului din jurul vezicii.

* Histerectomia sau orice interventie chirurgicala care implica tractul urogenital pot determina slabirea muschilor pelvieni si aparitia incontinentei urinare.

* Menopauza. Lipsa estrogenilor la femei in stare de post menopauza poate cauza coborirea vezicii urinare.

* Obezitatea. Persoanele supraponderale au o presiune exagerata pe vezica urinara si pe muschii planseului pelvin.

* Constipatia poate de asemenea cauza incontinenta urinara la unele persoane.

Comentarii