Virgil Magureanu, moneda forte de schimb politic

luni, 02 noiembrie 1998, 00:00
2 MIN
 Virgil Magureanu, moneda forte de schimb politic

Considerat drept una dintre "eminentele cenusii" ale politicii romanesti de dupa 1989, Virgil Magureanu tine sa nu isi stirbeasca aceasta faima nici acum, cind a iesit din subteranele muncii din Serviciul Roman de Informatii si a intrat in scena politica. Desi fuziunea PNR cu PUNR este cel mai important eveniment pentru partidul sau, dupa inscrierea oficiala de la tribunal, Virgil Magureanu il considera absolut obisnuit, anuntind pentru viitor alte fuziuni cu mult mai spectaculoase. Chiar daca pozitia conducerii PUNR nu este foarte clara inca, in timp ce Biroul Executiv al PNR aproba fuziunea si conditiile in care aceasta sa aiba loc, presedintele PUNR Valeriu Tabara era plecat in America, iar Ioan Gavra dadea declaratii care se contraziceau, Virgil Magureanu declara ca toate datele au fost stabilite si nu mai exista nici o incertitudine.
In ciuda sigurantei pe care fostul sef al SRI o afiseaza si care pare a fi confirmata prin evolutia PNR indreptata spre tinte precise, electoratul transilvanean nu este usor de cucerit, cu atit mai mult cu cit Virgil Magureanu va avea in aceasta zona doi adversari de marca in problema nationalismului: Gheorghe Funar si Corneliu Vadim Tudor. Daca la acestea adaugam pozitia mult slabita pe care o are PUNR dupa conflictul dintre Valeriu Tabara si Gheorghe Funar si faptul ca electoratul din Transilvania este putin probabil sa reactioneze la inflexiunile istorice pe care le contine numele de Partidul National Roman, situatia politica a lui Virgil Magureanu si a partidului sau nu este atit de buna, el fiind nevoit sa gaseasca o cale de a anihila avantajele discursului puternic nationalist, dar si atractia exercitata de CDR in ultimii ani.
E greu de spus daca toate aceste calcule vor reusi sa asigure un rol politic important lui Virgil Magureanu si partidului sau pina la alegerile generale, dar de la fostul sef al SRI se asteapta in continuare dezvaluiri importante referitoare la partidele si oamenii politici din Romania. (Dan IONESCU)

Comentarii