Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A ajuns tulpina Delta+ la Iasi? Şapte probe au fost trimise pentru secvenţiere la Bucureşti

GALERIE
delta plus tulpina
  • delta plus tulpina
- +

196 de noi cazuri COVID-19 la Iaşi. Coborâre bruscă a numărului de cazuri, dar asta în condiţiile în care, duminică, testarea s-a făcut la jumătate, cantitativ, faţă de cât se face în mijlocul săptămânii. Chiar şi aşa, în continuare, secţiile ATI sunt pline până la refuz, şi la fel cele cu suport de oxigen. Din cauza simptomelor prezentate de pacienţi, unii medici suspicionează că ar fi vorba de o nouă tulpină sau că, în cel mai bun caz, tulpina Delta ar fi modificată. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, deja s-au luat de ieri probe pentru a fi trimise pentru secvenţiere la Institutul Matei Balş din Capitală.

După cum a afirmat conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, au fost prelevate 7 probe de la şapte pacienţi de vârste diferite pentru a încerca elucidarea fluxului mare de bolnavi în stare foarte gravă care se prezintă la spital. “Ţinând cont de situaţia care se manifestă în momentul de faţă la pacienţii ce prezintă COVID-19, discutăm dacă nu neapărat de o nouă tulpină, ci de o agravare a tulpinii Delta, din punctul de vedere al simptomatologiei. În consecinţă, atâta timp cât sunt adeptul medicinei bazate pe dovezi, se impune o secvenţiere. Astfel încât, dorim să ştim dacă ne confruntăm cu o nouă variantă Delta sau ne confruntăm cu o nouă tulpină”, a declarat dr. Florin Roşu.

Acesta a adăugat că pe lângă cele 7 probe trimise la Institutul Matei Balş vor urma alte opt. “Mi-a atras atenţia simplul fapt că pacienţii care se prezintă în triajul spitalului prezintă un necesar de până la 3-5 litri de oxigen la internare, apoi, de la o oră în sus, necesarul de oxigen escaladeză, ajungând la 25 de litri de oxigen pe minut, astfel încât este necesară intervenţia colegilor noştri de pe ATI şi de cele mai multe ori internarea pacienţilor la ATI. Agravarea diferă de la pacient la pacient. Cert este că undeva într-adevăr prin intervalul dintre ziua a 7-a şi ziua a 10-a se manifestă şi care impune pe lângă oxigenoterapie şi monitorizarea foarte atentă a pacientulului“, a spus Florin Roşu.

În opinia medicilor infecţionişti, categoric, tuplina Delta are un răsunet mult mai mare decât tulpina mamă. Unii specialişti au însă reţineri în ceea ce priveşte posibilitatea apariţiei unei noi tulpini.

“Această tulpină Delta plus, acum, la care apare o mutaţie, este în vizorul cercetătorilor din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru că specialiştii vor să vadă dacă are un răsunet în special pe acoperirea vaccinală. În acelaşi stadiu se află şi aceeaşi tulpină Miu, apărută recent în SUA, care a dovedit rezistenţă la vaccinurile existente. Variantele pot apărea în orice moment, pentru că, în momentul în care contagiozitatea este mare, astfel de mutaţii apar, şi drept urmare pot apărea noi variante. Dar noi am învăţat în medicină că există mutaţii de viruşi care rezistă în timp şi care vor deveni dominante şi care pot, sau nu pot, să ne facă probleme. Sunt, desigur, în acelaşi timp, şi mutaţii care nu rezistă în timp. De aceea este important să avem cercetare mereu în arealul nostru geografic, care se poate face prin secvenţiere la Institutul Matei Balş“, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar, specialist în Boli Infecţioase.

Dincolo de partea ştiinţifică, situaţia de la UPU se menţine în continuare critică. Ieri-dimineaţă, erau 41 de pacienţi internaţi, dintre care 13 pacienţi de Terapie Intensivă. 5 pacienţi erau intubaţi, 7 ventilaţi non-invaziv şi unul pe dispozitiv high-flow. “Inevitabil, s-au înregistrat şi trei decese. Alţi 24 de pacienţi se află pe oxigen în UPU, fără loc de internare (ieri - n.r.). Am făcut un apel la colegii din celelalte spitale pentru suplimentarea paturilor cu oxigen. Cazurile grave continuă să vină. Timpul de aşteptare în ambulanţă variază între o oră şi trei ore. Da, am observat o schimbare în simptomatologia bolnavilor, în sensul agravării stării lor foarte rapid, dar nu noi suntem cei care ne putem pronunţa despre aceste aspecte, ci doar colegii specialişti“, a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri