anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

A ajuns tulpina Delta+ la Iasi? Şapte probe au fost trimise pentru secvenţiere la Bucureşti

GALERIE
delta plus tulpina
  • delta plus tulpina
- +

196 de noi cazuri COVID-19 la Iaşi. Coborâre bruscă a numărului de cazuri, dar asta în condiţiile în care, duminică, testarea s-a făcut la jumătate, cantitativ, faţă de cât se face în mijlocul săptămânii. Chiar şi aşa, în continuare, secţiile ATI sunt pline până la refuz, şi la fel cele cu suport de oxigen. Din cauza simptomelor prezentate de pacienţi, unii medici suspicionează că ar fi vorba de o nouă tulpină sau că, în cel mai bun caz, tulpina Delta ar fi modificată. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, deja s-au luat de ieri probe pentru a fi trimise pentru secvenţiere la Institutul Matei Balş din Capitală.

După cum a afirmat conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, au fost prelevate 7 probe de la şapte pacienţi de vârste diferite pentru a încerca elucidarea fluxului mare de bolnavi în stare foarte gravă care se prezintă la spital. “Ţinând cont de situaţia care se manifestă în momentul de faţă la pacienţii ce prezintă COVID-19, discutăm dacă nu neapărat de o nouă tulpină, ci de o agravare a tulpinii Delta, din punctul de vedere al simptomatologiei. În consecinţă, atâta timp cât sunt adeptul medicinei bazate pe dovezi, se impune o secvenţiere. Astfel încât, dorim să ştim dacă ne confruntăm cu o nouă variantă Delta sau ne confruntăm cu o nouă tulpină”, a declarat dr. Florin Roşu.

Acesta a adăugat că pe lângă cele 7 probe trimise la Institutul Matei Balş vor urma alte opt. “Mi-a atras atenţia simplul fapt că pacienţii care se prezintă în triajul spitalului prezintă un necesar de până la 3-5 litri de oxigen la internare, apoi, de la o oră în sus, necesarul de oxigen escaladeză, ajungând la 25 de litri de oxigen pe minut, astfel încât este necesară intervenţia colegilor noştri de pe ATI şi de cele mai multe ori internarea pacienţilor la ATI. Agravarea diferă de la pacient la pacient. Cert este că undeva într-adevăr prin intervalul dintre ziua a 7-a şi ziua a 10-a se manifestă şi care impune pe lângă oxigenoterapie şi monitorizarea foarte atentă a pacientulului“, a spus Florin Roşu.

În opinia medicilor infecţionişti, categoric, tuplina Delta are un răsunet mult mai mare decât tulpina mamă. Unii specialişti au însă reţineri în ceea ce priveşte posibilitatea apariţiei unei noi tulpini.

“Această tulpină Delta plus, acum, la care apare o mutaţie, este în vizorul cercetătorilor din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru că specialiştii vor să vadă dacă are un răsunet în special pe acoperirea vaccinală. În acelaşi stadiu se află şi aceeaşi tulpină Miu, apărută recent în SUA, care a dovedit rezistenţă la vaccinurile existente. Variantele pot apărea în orice moment, pentru că, în momentul în care contagiozitatea este mare, astfel de mutaţii apar, şi drept urmare pot apărea noi variante. Dar noi am învăţat în medicină că există mutaţii de viruşi care rezistă în timp şi care vor deveni dominante şi care pot, sau nu pot, să ne facă probleme. Sunt, desigur, în acelaşi timp, şi mutaţii care nu rezistă în timp. De aceea este important să avem cercetare mereu în arealul nostru geografic, care se poate face prin secvenţiere la Institutul Matei Balş“, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar, specialist în Boli Infecţioase.

Dincolo de partea ştiinţifică, situaţia de la UPU se menţine în continuare critică. Ieri-dimineaţă, erau 41 de pacienţi internaţi, dintre care 13 pacienţi de Terapie Intensivă. 5 pacienţi erau intubaţi, 7 ventilaţi non-invaziv şi unul pe dispozitiv high-flow. “Inevitabil, s-au înregistrat şi trei decese. Alţi 24 de pacienţi se află pe oxigen în UPU, fără loc de internare (ieri - n.r.). Am făcut un apel la colegii din celelalte spitale pentru suplimentarea paturilor cu oxigen. Cazurile grave continuă să vină. Timpul de aşteptare în ambulanţă variază între o oră şi trei ore. Da, am observat o schimbare în simptomatologia bolnavilor, în sensul agravării stării lor foarte rapid, dar nu noi suntem cei care ne putem pronunţa despre aceste aspecte, ci doar colegii specialişti“, a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.