„Ajutor, fraţilor!” Vlad Mărculescu, acuzat de hărţuire sexuală, îl atacă pe Andrei Fermeşanu, managerul Operei din Iaşi

vineri, 28 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 „Ajutor, fraţilor!” Vlad Mărculescu, acuzat de hărţuire sexuală, îl atacă pe Andrei Fermeşanu, managerul Operei din Iaşi

Balerinul Vlad Mărculescu îl atacă public pe managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu, într-o serie de postări pe Facebook. Mărculescu îl acuză pe manager că, în contextul plângerilor de hărţuire sexuală făcute la adresa sa de mai multe balerine din instituţie, nu a fost demarată nicio anchetă internă pentru a se clarifica situaţia. Asta deşi Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi şi-a declinat competenţa şi a trimis plângerile înapoi, pentru soluţionare, la conducerea operei.

„Au fost făcute plângeri la adresa mea fără să mi se ia un punct de vedere, fără să am ceva de zis, fără să am ceva de obiectat, fără să existe o comisie de etică în care să fiu întrebat despre faptele mele! Da, strig ajutor întregului colectiv din ţară! Încă o dată Opera Naţională din Iaşi, în frunte cu aşa-zisul manager, care nici măcar nu m-a întrebat nimic oficial, dacă am făcut aceste fapte!”, a scris Vlad Mărculescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a ridicat conducerii instituţiei mai multe întrebări legate de activitatea din Operă, nu doar de cazul său. El se întreabă de ce în ultimii aproape doi ani „nu s-a organizat niciun concurs pe cele mai importante compartimente, acele compartimente verificate de DIICOT, Curtea de Conturi şi Corpul de control al ministerului Culturii?”.

Citeşte şi: Scandalul cu tentă sexuală de la Operă – Balerinul Vlad Mărculescu cere conducerii să vadă toate plângerile la adresa sa

Balerinul acuză că pe posturile din compartimentele respective sunt oameni numiţi direct, nu prin concursuri.

„Înseamnă că noul interimat este, de fapt, vechea gardă. S-au spălat pe mâini şi au trimis la parchet aceste plângeri fără ca eu să am un punct de vedere. Ajutor, fraţilor! Vinovat este managerul acestei companii frumoase! Doar din semnătura lui au ajuns aceste ofense aduse numelui meu. Până şi mass media a avut bunul simţ să mă întrebe şi să îmi ia un punct de vedere. Jos cu golanii de la Operă şi înapoi de unde aţi venit! Am câştigat patru procese cu Rancea şi nu am schimbat roata ca să vină alţii mai răi decât ea”, a mai scris Vlad Mărculescu pe Facebook.

Contactat de către „Ziarul de Iaşi”, acesta a precizat că îşi păstrează punctul de vedere şi că cei din conducerea instituţiei „vor să tărăgăneze prostia asta”, referindu-se la plângerile făcute la adresa sa.

O lună de tăcere la Operă

„Ziarul de Iaşi” a scris la începutul lunii octombrie că balerinul Vlad Mărculescu, care a fost dat afară din instituţie pe vremea managerului Beatrice Rancea şi reangajat sub conducerea lui Daniel Şandru, este acuzat de un grup de balerine de hărţuire sexuală. Vlad Mărculescu este acuzat că ar fi intrat de mai multe ori în vestiarul destinat balerinelor, unde acestea se schimbau, şi le-a surprins dezbrăcate.

Citeşte şi: Scandal la Opera din Iaşi. Un celebru balerin e acuzat că a intrat repetat în vestiarul femeilor, când acestea făceau duş

În unele situaţii, acesta ar fi refuzat să iasă după ce a fost rugat, fiind alungat în urma ţipetelor femeilor.

În aceste zile se împlineşte o lună de când plângerea a ajuns la conducerea Operei şi nu a fost efectuată nicio cercetare internă pentru a clarifica aspectele reclamate. Vlad Mărculescu a negat încă de atunci toate acuzaţiile, contactat de „Ziarul de Iaşi”, şi a spus că este vorba despre o campanie dusă împotriva sa.

Avocatul lui Mărculescu a solicitat încă de pe 7 octombrie, printr-o adresă oficială adresată conducerii Operei, ca toate plângerile depuse împotriva clientului său să îi fie trimise şi lui Vlad Mărculescu pentru a putea să se apere împotriva acuzaţiilor respective.

Andrei Fermeşanu, managerul Operei, a declarat la momentul respectiv pentru „Ziarul de Iaşi” că trimiterea plângerilor către parchet a avut drept scop clarificarea situaţiei de fapt: dacă e nevoie de o anchetă a organelor penale sau de una internă.

Cum procurorii nu vor investiga cazul, decizia a rămas la conducerea instituţiei culturale: dacă va convoca sau nu o Comisie de Disciplină, organismul care verifică plângerile la nivel intern între angajaţi şi respectarea regulamentelor de funcţionare ale instituţiei. O lună mai târziu, niciun pas nu a fost făcut în această direcţie. 

Comentarii