„Regina” prostituţiei – Adriana a câştigat peste un milion de lire sterline după ce a „fugit” de sărăcie dintr-un sat din Iaşi

miercuri, 29 noiembrie 2023, 02:50
6 MIN
 „Regina” prostituţiei – Adriana a câştigat peste un milion de lire sterline după ce a „fugit” de sărăcie dintr-un sat din Iaşi

O ieşeancă din Andrieşeni a trăit boiereşte ani de zile din exploatarea sexuală a unor tinere naive, obligate să se prostitueze în Marea Britanie. Fetelor li se spunea că vor lucra legal în străinătate sau că se vor prostitua, dar vor câştiga bani frumoşi. Ajungeau să „lucreze” însă în condiţii îngrozitoare, pentru mai nimic. În timp ce justiţia a condamnat-o în primă instanţă, iar poliţiştii o caută de doi ani, proxeneta are pe mână mai bine de un milion de lire sterline de cheltuială, cât a obţinut din exploatarea fetelor. În lipsa ei, procesul merge mai departe, Curtea de Apel urmând să preia dosarul în analiză la începutul anului viitor.

 

Reţeaua din care făcea parte Adriana Puiu a început să acţioneze încă din 2014. Victimele erau minţite cu privire la activitatea pe care urmau să o desfăşoare în Marea Britanie, sau chiar li se spunea că se vor prostitua, dar că vor primi jumătate din câştiguri. Niciuna dintre victimele incluse în dosarul DIICOT nu a văzut însă vreodată aceşti bani. Li se puneau în cârcă cheltuieli exagerate cu privire la transport, cazare, întreţinere, hrană, îmbrăcăminte şi toate celelalte. O şedinţă foto pentru realizarea imaginilor folosite la profilurile de pe site-urile dedicate plăcerilor plătite era, de exemplu, evaluată la 1.500 de lire sterline. Chiria le costa pe fete 2.500 de lire. În aceste condiţii, ele ajungeau să se prostitueze pe durate îndelungate, în speranţa vană că îşi vor achita datoriile pretinse şi că vor putea lucra apoi pe cont propriu. În cadrul reţelei, Adriana Puiu avea rolul de a le supraveghea pe fete, prostituându-se de altfel şi ea. Puiu discuta cu clienţii, stabilea programul fetelor, ţinea evidenţa sumelor încasate şi strângea banii.

 

Şefa le controla fetelor inclusiv pagina Facebook

 

S.E.S. cunoscuse în 2004 un băiat din Târgovişte, care i-a propus să meargă cu el în Marea Britanie după ce fata va împlini 18 ani. Ajunsă la Londra, S.E.S. a aflat că va trebui să se prostitueze, urmând să primească jumătate din bani. Fata nu a avut de ales, mai ales că nu avea bani să se întoarcă în ţară şi nici nu cunoştea limba engleză. La o pizza, Puiu i-a prezentat în detaliu ce avea de făcut şi în ce condiţii. Programul de „lucru” era practic non-stop, 24 de ore din 24 şi 7 zile pe săptămână.

Dacă apărea un client, fata era trezită la nevoie din somn. Fata avea să lucreze şi în perioada menstruaţiei, fiind instruită să-şi introducă un şerveţel umed în vagin. Unii clienţi sunau direct, vorbind cu Puiu, care intermedia vizita, la un tarif de 50 de lire pentru 30 de minute şi 100 de lire pentru o oră. Pentru a fi controlată îndeaproape, la scurt timp după începerea lucrului, fetei i s-a interzis să mai comunice pe Facebook, mesajele primite sau trimise erau verificate, iar S.E.S. nu putea ieşi în oraş decât însoţită.

 

Se vindea şi cocaină celor cu bani

 

Cei care apelau la serviciile unei „agenţii de escorte”, la care fata fusese înscrisă, plăteau 70 de lire pentru o jumătate de oră sau 150 de lire pe oră. Un comision de 30% era reţinut de agenţie. În aceste condiţii, fata câştiga zilnic între 300 şi 1.500 de lire. Doar o dată sau de două ori pe lună se întâmpla să nu aibă clienţi o zi întreagă. Pentru a câştiga mai mulţi bani, fata vindea şi cocaină clienţilor, cumpărată cu 30 de lire gramul şi vândută cu 100 de lire. Timp de doi ani, cât s-a prostituat pentru Puiu şi ceilalţi membri ai reţelei, fata a câştigat aproximativ 300.000 de lire. Din aceşti bani, a dispus în total de doar 1.150 de lire, din care 450 de lire le-a trimis acasă, mamei sale. A reuşit să scape în 2016, când i s-a permis să se întoarcă temporar în ţară, pentru a-şi vedea familia. Ulterior, nu a mai răspuns la telefon.

O altă victimă, S.B., racolată în 2015, a ştiut de la bun început că urmează să se prostitueze. Ar fi urmat ca din banii câştigaţi să plătească doar chiria, 1.000 de lire lunar, restul rămânându-i ei. A acceptat, mai ales că avea o situaţie dificilă, fiind în curs de divorţ şi având două fete în întreţinere. Intenţiona ca, din banii câştigaţi, să-şi cumpere o locuinţă. În Marea Britanie însă, a trebuit să plătească 1.200 de lire pentru fotografii, iar la chirie s-au adunat cheltuielile de întreţinere a apartamentului, mâncarea, lenjerie intimă, prezervative, şerveţele şi multe altele, plătite la suprapreţ. Chiar dacă în medie, câştiga 1.500 de lire pe zi, tot nu reuşea să-şi achite „datoriile”. În patru luni, a primit doar 350 de lire. Ulterior, judecătorii aveau să aprecieze că femeia câştigase pentru proxeneţi aproximativ 180.000 de lire.

 

O fată le-a adus 180.000 de lire în 6 luni

 

O altă fată, care s-a prostituat tot timp de patru luni, a câştigat aproximativ 70.000 de lire. Jumătate din bani au fost luaţi de proxeneţi, conform învoielii. Din cealaltă jumătate, i-au fost scăzute diverse cheltuieli. I-au rămas câteva lire, reuşind să trimită doar sume infime acasă, în câteva rânduri.

A patra fată tusese amăgită că va lucra la un hotel, pentru un salariu de 1.000 de lire sterline. Urma să plătească pentru chirie şi întreţinere 2-300 de lire lunar. Abia ajunsă la Londra, i s-a pus în vedere că va trebui să se prostitueze. Încercarea de a rezista a fost înfrântă rapid de proxeneţi. La început, refuza să răspundă la telefon clienţilor, aşa că de acest lucru s-a ocupat Puiu. Când veneau clienţii, îi refuza, acceptând doar câte unul pe zi. Stratagema nu a avut succes, fiind până la urmă obligată să lucreze pentru a plăti „datoriile”. În şase luni, a câştigat aproximativ 180.000 de lire, din care a putut trimite acasă de două ori câte 600 de lire. A reuşit în cele din urmă să fugă, ajungând acasă cu mai puţin de 100 de lire în buzunar.

 

A câştigat 350.000 de lire, dar a plecat fericită acasă cu doar 1.000 de lire

 

Altă fată a ajuns pe mâinile reţelei după ce se despărţise de prietenul său. A acceptat propunerea de a se prostitua în Marea Britanie. A lucrat aproape un an, fără a câştiga mai nimic. În primăvara lui 2016 a constatat că era însărcinată în patru luni. Proxeneţii au rezolvat problema avortului, dar ulterior Puiu i-a spus că adunase datorii de 10.000 de lire şi va trebui să continue să se prostitueze. A mai lucrat un an de zile, câştigând în total peste 350.000 de lire. A primit doar 1.000 de lire şi a fost fericită că măcar i s-a dat voie să se întoarcă în ţară.

Adriana Puiu a fost trimisă în judecată pentru proxenetism şi trafic de persoane. A fost arestată şi judecată în lipsă, aflându-se din octombrie 2021 pe lista persoanelor căutate de poliţie. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului au condamnat-o la 11 ani şi 6 luni de închisoare, aproximativ un an de detenţie pentru fiecare sută de mii de lire câştigată de pe urma fetelor exploatate. Sentinţa nu este însă definitivă. Avocaţii din oficiu şi-au făcut datoria, declarând apel împotriva sentinţei. 

Comentarii