anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cazul „De ce bat clopotele, părinte?“ de la Poliţia Locală

A sesizat Poliția din cauza slujbei transmise la boxe și a avut câștig de cauză

GALERIE
biserica
  • biserica
- +

Un tânăr din Iaşi a sesizat Poliţia Locală că este deranjat de zgomotul produs de o biserică din oraş, care transmitea slujbele la boxe şi bătea clopotul la ore nepotrivite. Agenţii au mers la biserică şi l-au avertizat pe preot să respecte „normele de convieţuire socială“, altminteri îl vor amenda. „Slujbele se dădeau la boxe, dar numai cât să audă credincioşii ce stăteau afară, lângă biserică (…) Clopotele se trag aşa cum e de secole obiceiul, la anumite slujbe - adică rar“, spun reprezentanţii Mitropoliei.

La începutul lunii martie, înainte să fie decretată starea de urgenţă, un tânăr de 30 de ani ce locuieşte în apropiere de Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“ din Canta a sesizat Poliţia Locală Iaşi că este deranjat de zgomotul produs în timpul sluj­bei - transmisă la boxe, dar şi de clopotele unităţii de cult. Tânărul susţine că a decis să formuleze plângerea din cauza situaţiilor repetate în care s-a simţit deranjat de zgomotul produs la biserică, mai ales în zilele de sâmbătă, când voia să se odihnească.

Acum două zile, Marius M. a primit răspuns la petiţia sa din partea Poliţiei Locale. În documentul semnat inclusiv de directorul Liviu Zanfirescu se menţionează că sesizarea tânărului ieşean „se confirmă“„Referitor la sesizarea dumneavoastră, prin care semnalaţi disconfortul produs de volumul la intensitate mare al boxelor bisericii situate în str. Luca Arbore nr. 10, cu ocazia slujbelor ţinute la sfârşitul săptămânii, vă informăm următoarele: măsurile de verificare întreprinse de poliţiştii locali au evidenţiat faptul că aspectele semnalate se confirmă, contextul în care preotul paroh al Bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gravril a fost avertizat să respecte normele de convieţuire socială, în caz contrar vor fi luate măsuri de sancţionare în conformitate cu prevederile Legii 61/1991“, se menţionează în răspunsul primit de tânăr.

Contactat de ziar, Marius M. spune că a primit răspunsul de la Poliţia Locală la aproximativ 30 de zile de când a formulat sesizarea. „În fiecare weekend, chiar şi sâmbata, nu doar duminica, obişnuiau să dea drumul la difuzoarele de afară cu slujba. Nu mai vorbesc de clopot şi de toacă. Este groaznic să vrei să te odihneşti după o săptămână de lucru şi să îţi bată toaca şi clopotul la ora 8 dimineaţa. Mai ales că biserica e între blocuri, la o distanţă de 10 metri de geamurile oamenilor“, ne-a spus Marius M., care a dorit să nu îi declinăm identitatea.

Ce spune şeful Poliţiei Locale

Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ne-a precizat că la biserica amintită nu se mai transmite slujba la boxe de când credincioşilor li s-a interzis participarea, adică după ce a fost declarată starea de urgenţă. „Dacă e vorba de perioada anterioară, da, slujbele se dădeau la boxe, dar numai cât să audă credincioşii ce stăteau afară, lângă biserică. Se poate verifica, sunt boxe speciale care nu duc sunetul la distanţă, ci doar local, în proximitatea bisericii. Clopotele se trag aşa cum e de secole obiceiul, la anumite slujbe - adică rar, în zile de sărbătoare, la înmormântări etc. - şi nu pentru perioade lungi. Noutatea ar fi că, în ultima vreme, ţinând cont de epidemia cu care ne confruntăm, toate bisericile din România trag pentru maxim 3 minute clopotele la ora 12.00“, a spus Sturzu.

Întrebat dacă bisericilor li s-a transmis instrucţiuni cu privire la transmiterea sluijbelor la boxe, Sturzu a arătat că „preoţii sunt de fiecare dată, pe acest subiect, îndrumaţi să-şi facă datoria cu multă decenţă, în limite fireşti“.

Potrivit legii 61/1991, “tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă“ constituie contravenţie.

Doar în cazul locatarilor sunt stabilite anumite intervale orare cu privire la „producerea de zgomote“ şi anume între 22.00 şi 8.00 şi 13.00 - 14.000, când cei gălăgioşi pot fi sancţionaţi.

Liviu Zanfirescu, directorul Poliţiei Locale, ne-a precizat ieri că sesizări precum cea a tânărului ieşean nu reprezintă „un fenomen“. „Este bine să ne axăm în perioada aceasta pe măsuri de protecţie a populaţiei“, a spus Zanfirescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.