A stat inima în loc la Primărie. Mascaţii au dat buzna căutând acte trucate. Cum au devenit blocuri două case? – DOCUMENT

marți, 13 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 A stat inima în loc la Primărie. Mascaţii au dat buzna căutând acte trucate. Cum au devenit blocuri două case? – DOCUMENT

O intabulare putredă, cu două case devenite bloc, se află în atenţia procurorilor. Primarul susţine că a sesizat Parchetul şi a trimis documente. Doar că DNA nu s-a mulţumit cu ce a primit şi a răscolit ieri tot Palatul Roznovanu.

Procurorii DNA au descins ieri din nou la Palatul Roznovanu. Timp de cinci ore, ei au percheziţionat compartimente precum arhiva, urbanismul şi registratura, ridicând mai multe documente. Surse apropiate anchetei au pecizat că actele vizate de procurori se referă la proiectul Vixen, în cadrul căruia în locul a două case, în Moara de Vânt a fost construit un bloc cu 18 apartamente.

Certificatul de edificare emis de municipalitate a „spălat” o ilegalitate crasă, după care Primăria a efectuat un adevărat balet juridic în instanţă, încercând să-şi anuleze propriile aprobări. Printre actele căutate, dar negăsite de procurori în arhiva Urbanismului s-ar fi aflat tocmai originalul certificatului de edificare. Copii legalizate ale acestuia pot fi găsite însă la Oficiul de Cadastru sau la beneficiar.

Percheziţiile DNA au vizat ieri şi o locuinţă privată şi un sediu de firmă, cel mai probabil chiar cel al Vixen SRL. Reprezentanţii municipalităţii au confirmat ieri că percheziţiile DNA au vizat proiectul Vixen.

Ei au adăugat însă că acţiunea ar fi fost o urmare a două sesizări făcute de primarul Mihai Chirica pe 7 martie, cu privire la săvârşirea unor posibile infracţiuni referitoare la certificatul de atestare a edificării construcţiei din Moara de Vânt. Sesizările ar fi fost trimise către DNA şi Parchetul de pe lângă Judecătorie, însoţite de întreaga documentaţie disponibilă.

„Suntem nu doar deschişi să colaborăm, ci chiar noi am sesizat instituţiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului. Suntem la serviciu, toţi angajaţii Primăriei îşi fac treaba conform fişei postului, iar activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiţia va face lumină, astfel încât imaginea şi activitatea municipalităţii să nu aibă de suferit”, a declarat Chirica.

Precizările făcute de oficialul municipalităţii referitoare la două plângeri făcute chiar de Primărie nu explică însă modul de acţiune al procurorilor. DNA nu s-a mulţumit cu simpla corespondenţă cu instituţia şi cu documentele furnizate de aceasta, cum ar fi fost firesc în cazul în care Primăria nu avea nimic de ascuns şi ar fi oferit toate documentele necesare anchetei.

Într-o asemenea situaţie, singura percheziţie ar fi avut loc la sediul Vixen.

Proiectul Vixen a fost demarat în 2015, prin obţinerea unei autorizaţii vizând împrejmuirea unui teren din Moara de Vânt şi construirea acolo a două locuinţe individuale. În decembrie 2019, inspectorii municipalităţii au propus admiterea recepţiei lucrărilor, după un control efectuat la faţa locului. În februarie 2020 a fost emis şi certificatul de atestare a edificării celor două locuinţe.

Inspectorii Primăriei nu văzuseră că de fapt se construise un bloc. Abia după ce, la începutul acestui an, procurorii DNA şi DIICOT au început să facă cărare bătută spre Palatul Roznovanu, municipalitatea şi-a dat seama că lucrarea deja finalizată încălcase condiţiile de autorizare. Primăria a cerut Tribunalului constatarea nulităţii absolute a propriului certificat de atestare.

Acţiunea a fost respinsă ca tardivă, întrucât blocul era deja intabulat, iar termenul legal de un an pentru atacarea actului emis fusese depăşit de mult. În octombrie, Curtea de Apel a respins definitiv şi recursul Primăriei.

În cursul zilei de ieri, procurorii DNA nu au dispus reţinerea niciunei persoane şi nici nu au chemat pe cineva la audieri. Este de aşteptat ca astfel de acţiuni să survină în zilele următoare. 

Vezi mai jos certificatul de edificare, semnat de primar, prin care construcţia a căpătat deplină legalitate

Comentarii