Să fie o răfuială secretul reţetei dosarului?

Ancheta „Poliţişti îmbuibaţi cu pizza“ lovește în șefii de la Rutieră. Ceartă în Poliție. Cine a „turnat“?

vineri, 04 septembrie 2020, 02:01
4 MIN
 Ancheta „Poliţişti îmbuibaţi cu pizza“ lovește în șefii de la Rutieră. Ceartă în Poliție. Cine a „turnat“?
Ieri, în urma audierilor de la DNA, şeful Biroului Rutier Iaşi a fost plasat sub control judiciar: ar fi comandat de nouă ori pizza la Mamma Mia, spun anchetatorii. “Am plătit la livrare”, ne-a declarat acesta. Alături de el, un alt poliţist a primit aceleaşi interdicţii. Apar însă şi primele aspecte neclare în anchetă. Una din acestea: mulţi poliţişti spun că au fost audiaţi după ce au fost interceptaţi comandând pizza, dar afirmă că şi-au plătit comenzile chiar la livrare. Un alt aspect nelămurit: sunt vizaţi în marea lor majoritate doar poliţişti din cadrul Biroului Rutier Iaşi, care se ocupă de municipiu, nu şi de la Serviciul Rutier, care se ocupă de tot judeţul, în condiţiile în care pizza se livra şi aici cu aceeaşi amploare. “Îi dau în judecată: ne-au pătat numele”, ne spune un tânăr poliţist care anterior anchetei se pregătea de căsătorie. Atmosfera în instituţie este una explozivă şi apăsătoare: cine a “turnat” şi ce interes are?

Ancheta procurorilor DNA din aşa-numitul dosar „Poliţişti îmbuibaţi cu pizza“ a ajuns şi la şefii de la Poliţia Rutieră. Ieri au fost chemaţi la DNA Iaşi mai mulţi poliţişti din cadrul instituţiei, iar în urma audierilor Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier, şi un agent, Bogdan Ciochină, au fost plasaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi de luare de mită. În acelaşi timp, pe holurile Poliţiei Rutiere oamenii legii sunt scandalizaţi de acuzaţiile celor de la DNA Iaşi, deoarece unii din cei audiaţi spun că au comandat mâncare la pizzeria menţionată în dosar, Mamma Mia, şi au plătit la livrare. De asemenea, poliţiştii se mai întreabă cine este cel care “turnat” poliţiştii de la Rutieră la DNA că au comandat pizza de la Mamma Mia, în condiţiile în care toţi au comandat mâncare prin serviciul de catering. De asemenea, poliţiştii se întreabă de ce a fost chemat numai unul dintre şefii de la Rutieră, cel de la Biroul Rutier (care se ocupă de municipiul Iaşi, în subordinea Poliţiei Municipiului), în condiţiile în care aceştia spun că şi cel de-al doilea şef, de la Serviciul Rutier, care se ocupă de judeţ şi se află în subordinea IPJ, ar fi comandat mâncare de la Mamma Mia? Astfel, dosarul deschis de către procurorii DNA Iaşi pune pe gânduri mulţi poliţişti de la Rutieră, mai ales că mai toţi au comandat mâncare în turele lungi de noapte. Cel mai probabil, acum noaptea nu mai au somn atât poliţiştii Biroului Rutier Iaşi, cât şi cei de la Serviciul Rutier Iaşi. Cei de la Biroul Rutier au fost chemaţi în marea lor majoritate la audieri, însă numai doi de la Serviciul Rutier Iaşi au “dat cu subsemnatul”.

“Le-am spus că eu am achitat plata la livrare”

Ieri, a venit rândul ca la DNA să ajungă Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi. După o oră de audieri, procurorii i-ai arătat acestuia interceptările, în care el a dat nouă comenzi, dintre care cinci de pizza. “Le-am spus că eu am achitat plata la livrare. De asemenea, aştept să văd cum demonstrează ei că am avut un folos din comenzile pe care le-am dat la restaurant. Eu ies la stradă, însă în acţiuni mari de control”, ne-a spus cel acuzat.

Un alt poliţist, din cei cărora le-a fost dat control judiciar, era revoltat de acuzaţii. “Eu o să-i dau în judecată pe toţi, la achitare. Ne-au pătat numele, acum ce facem?”, se întreba tânărul poliţist, care în plus urma să se căsătorească în curând, evoluţia anchetei descumpănindu-l.

Un alt poliţist ne-a spus că toţi colegii se întreabă de unde a “plecat” acest dosar de luare şi dare de mită. “Cel mai probabil, cineva a făcut o plângere la DNA, iar telefoanele au fost ascultate şi, astfel, au dat peste alte lucruri”, au spus alţi poliţişti de la Rutieră.

În total, până ieri, procurorii le-au adus acuzaţii unui număr de nouă poliţişti, dar şi unui şofer şi managerului de la Pizzeria Mamma Mia. De asemenea, poliţiştii suspectează că au fost mai mulţi colegi de-ai lor care au “colaborat” cu procurorii în acest dosar. Din acest motiv, atmosfera în instituţie este, de mai multe zile, una extrem de apăsătoare.

Managerul conducea fără permis

“Directorul restaurantului, în baza unei înţelegeri tacite existente la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii restaurantului, ar fi oferit şi remis cu titlu gratuit, personal şi prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi şi unor funcţionari din cadrul Serviciului Permise şi înmatriculări Iaşi, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenţii rutiere comise de aceştia, precum şi în scopul favorizării unor persoane din cercul relaţional la obţinerea plăcuţelor de înmatriculare”, au precizat procurorii DNA Iaşi.

Aceştia mai menţionează că, în baza aceloraşi înţelegeri, managerul pizzeriei conducea maşina fără a avea permis pentru vreo categorie, venind inclusiv la percheziţiile Poliţiei la volan, iar unul dintre angajaţi oferise mită în bani şi produse pentru a promova proba de oraş a examenului auto.

Comentarii