Au început pregătirile. E posibil ca Papa să le vorbească ieşenilor în Piaţa Palatului

vineri, 18 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Au început pregătirile. E posibil ca Papa să le vorbească ieşenilor în Piaţa Palatului

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a început deja pregătirile pentru vizita papei Francisc de anul acesta, din perioada 31 mai – 2 iunie. Există deja o comisia centrală de organizare alcătuită la nivel naţional din reprezentanţii diecezelor unde Papa va poposi în timpul vizitei sale oficiale şi care colaborează în realizarea unor propuneri de programe şi de itinerarii. 

La Iaşi, la nivelul Episcopiei, a fost înfiinţată deja o comisie de lucru care s-a întrunit de câteva ori şi primul pas pe care l-a luat în considerare a fost realizarea unor bannere prin care să fie prezentat logoul vizitei şi imaginea Papei care vor fi puse pentru a promova evenimentul în toate cele 157 parohii ale Diecezei de Iaşi. „Pregătim acum şi nişte materiale pentru cateheze, pentru mesajul pe care Papa Francisc îl transmite în general de-a lungul timpului atât bătrânilor, cât şi familiilor, tinerilor, fiindcă are de obicei câte un mesaj pentru fiecare astfel de categorie. Vizita va avea o tentă «mariană», îndreptată în Iaşi mai ales spre întâlnirea cu familiile şi tinerii, pentru că Iaşul va fi anul acesta şi capitala tinerilor”, a declarat Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Acesta a mai precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că se discută identificarea unui spaţiu mare din care Papa să le poată vorbi ieşenilor, în contextul în care în catedrala de pe Bulevardul Ştefan cel Mare ar încăpea cel mult 2.000 de credincioşi. Una dintre aceste variante este în momentul de faţă şi cea mai probabilă din punct de vedere logistic: Piaţa Palatului Culturii. Se ia în calcul folosirea aceluiaşi sistem de acces cu bilete cum a fost şi la beatificarea episcopului Anton Durcovici.

Ele vor fi gratuite şi vor fi împărţite în toate cele 157 de parohii ale episcopiei, fiind şi o metodă mai bună de a asigura şi securitatea participării la eveniment. „Încă se discută acest detaliu, dar probabil că vom merge la Piaţa Palatului Culturii. Dar, bineînţeles, evenimentul este organizat de Preşedinţie, de Guvern, cu implicarea Primăriei la nivel local, Papa Francisc este la nivel de şef de stat, deci este şi acest nivel de diplomaţie de care trebuie ţinut cont”, a completat Adrian Blăjuţă. 

 

 

Comentarii