anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Beneficiarii programului "Noua casă" au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor

GALERIE
Noua casă
 • Noua casă
- +

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, modificări la Programul "Noua casă". Astfel, beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor. Ministerul Finanţelor anunţă că plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise în anul 2022 este de 1,5 miliarde lei.

Guvernul a adoptat, miercuri, HG pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casă" 

”Actul normativ introduce o modificare potrivit cărora beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor conform normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toata durata finanţării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei. Această prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, a transmis GUvernul.

La rândul său, Ministerul de Finanţe a precizat că Programul "Noua casă" va avea garanţii de 1,5 miliarde de lei în anul 2022

”Ministerul Finanţelor a alocat un plafon de garanţii de 1,5 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit art.1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Noua casă". Totodată, beneficiarii vor depune către finanţatori o cerere de finanţare, însoţită de promisiunea bilaterală de vânzare a locuinţei. După depunerea cererii, finanţatorul va formula o promisiune unilaterală de creditare în condiţiile împărţirii proporţionale a riscurilor şi pierderilor cu statul, sub rezerva obţinerii unei promisiuni de garantare”, a precizat Ministerul de Finanţe.

Programul ”Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat. 

“Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. 

Potrivit ministerului. Programul ”Noua Casă” este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul căruia au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 şi până la sfârşitul lunii decembrie a anului 2021. Pe parcursul anului 2021, statul a acordat 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 miliarde lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.