Ca să scape de amenda Gărzii de Mediu Iași, un primar a spus judecătorilor că nu are bani nici de curent electric

marți, 07 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Ca să scape de amenda Gărzii de Mediu Iași, un primar a spus judecătorilor că nu are bani nici de curent electric

Colectarea selectivă a deșeurilor pare să fie o sarcină prea grea pentru administrațiile locale. Primăria comunei Costești a fost amendată de Garda de Mediu pentru că deșeurile reciclabile strânse în localitate se ridică abia la un sfert din limita legală. Încercarea primăriei de a obține transformarea amenzii într-un simplu avertisment a eșuat.

Normele legale privitoare la regimul deșeurilor impun ca autoritățile publice locale să asigure un grad de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală a gunoaielor strânse. Concret, minim jumătate din cantitatea totală de deșeuri trebuie să fie reprezentată de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat, pentru a putea fi reciclate. Acest nivel urmează să crească treptat, până la 65% în 2035. Dacă ținta de colectare selectivă nu este atinsă, primăria respectivei localități este obligată la plata către Fondul de Mediu a unei contribuții de 50 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri reciclabile necolectată.

În cadrul unui control efectuat de Garda de Mediu în Costești, în octombrie 2022, s-a constatat însă că deșeurile reciclabile reprezentau doar 13,82% din total. În plus, nici contribuția către Fondul de Mediu nu fusese achitată. Ca urmare, inspectorii au aplicat o amendă de 15.000 de lei.

Procesul-verbal de contravenție a fost contestat de primăria Costești în fața Judecătoriei Pașcani. Aici, reprezentanții primăriei au afirmat că neîndeplinirea țintei de colectare selectivă se datora locuitorilor comunei, care preferă să arunce gunoaiele amestecate. Primăria întocmise un plan de măsuri, făcuse campanii de informare, cumpărase saci de gunoi pe care îi distribuise gratuit sătenilor, amenajase 9 puncte de colectare separată a deșeurilor și o platformă pentru deșeurile provenite din demolări, fără a putea atinge însă nivelul impus de guvern. În 2021, gradul de colectare selectivă fusese de 5,7%, în decurs de un an ajungând la aproape 14%. Amenda stabilită de Garda de Mediu, situată la limita maximă permisă de lege, reprezenta un efort financiar considerabil pentru o comună cu doar 1.600 de locuitori și fără alți agenți economici în afara magazinelor mixte și a unui număr de cinci asociații agricole de mici dimensiuni. „Petenta învederează că a ajuns în situația de a scoate la vânzare prin licitație publică bunuri imobile din domeniul privat, în vederea onorării plății facturilor la energia electrică, precum și a altor plăți în cadrul cofinanțării unor proiecte de investiții, iar achitarea amenzii nu ar face altceva decât să o adâncească în datorii și să ajungă în situația imposibilității onorarii altor cheltuieli de strictă necesitate pentru o buna funcționare”, au reținut judecătorii din plângerea comunei.

Argumentele primăriei nu au avut niciun efect asupra judecătorilor. Aceștia au constatat că procesul-verbal întocmit de inspectorii Gărzii de Mediu era legal și menționa cu exactitate neregulile constatate. De altfel, nici reprezentanții comunei nu negaseră situația de fapt menționată de inspectori. Judecătorii au criticat încercarea primăriei Costești de a pasa responsabilitatea în sarcina locuitorilor comunei și au menținut amenda aplicată. „Instanța nu apreciază ca fiind necesară reindividualizarea sancțiunii, având în vedere atitudinea petentei, care nu a fost una de asumare pe deplin a săvârșirii faptei și implicit de conștientizare a gradului de pericol social, considerând că scopul preventiv al sancțiunii nu poate fi atins printr-o sancțiune mai blândă”, au arătat magistrații. Sentința Judecătoriei Pașcani a fost contestată de primăria Costești, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii