De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Care sunt caracteristicile imbracamintei de protectie medicala? (P)

vineri, 10 decembrie 2021, 00:40
3 MIN
 Care sunt caracteristicile imbracamintei de protectie medicala? (P)

Imbracamintea de protectie medicala sau echipamentul medical este acel tip de imbracaminte utilizat in diferite domenii de activitate ce necesita o protectie deosebita. Este impartita in imbracaminte de protectie obisnuita si imbracaminte de protectie de inalta performanta, in functie de utilizarea sa. Cel mai adesea, intalnim aceasta imbracaminte in cazul lucratorilor din spitale si cabinete medicale. Aceasta imbracaminte presupune orice, de la combinezoane medicale la acoperitori si manusi. Ca o bariera pentru personalul medical pentru a asigura siguranta sanatatii si chiar a vietii, imbracamintea de protectie poate bloca bacteriile, poate preveni transferul bacterian si poate reduce infectiile incrucisate.

1. Protectia oferita de aceasta imbracaminte

Protectia este cea mai importanta cerinta de performanta a imbracamintei de protectie medicala, incluzand in principal bariera lichida, bariera microbiana si bariera pentru particule.

Bariera lichida se refera la faptul ca imbracamintea va fi capabila sa previna patrunderea apei, sangelui, alcoolului si a altor lichide si sa aiba o hidrofobie mai mare de gradul 4 pentru a evita contaminarea hainelor si a corpului uman, evitand transmiterea virusului transportat de sangele pacientului, lichide corporale si alte secretii catre personalul medical in timpul operatiei. Pentru asta trebuie utilizati inclusiv acoperitori pantofi.

Bariera microbiana include bariera fata de bacterii si virusi. Bariera pentru bacterii este in principal pentru a preveni transmiterea prin contact si infectarea a lucratorilor medicali de la rana chirurgicala a pacientului in timpul operatiei. Bariera in calea virusului inseamna in principal prevenirea infectiei incrucisate intre medici si pacienti cauzata de virusul purtat de personalul medical atunci cand contacteaza sangele si fluidele corporale ale pacientului.

Bariera de particule se refera la prevenirea inhalarii sau atasarii de suprafata pielii sub forma de aerosoli a virusilor transmisi prin aer si absorbiti de corpul uman. De aceea sunt necesari inclusiv Acoperitori cap, Acoperitori par.

2. Confortul imbracamintei de protectie pentru uz medical

Confortul include permeabilitatea aerului, patrunderea vaporilor de apa, modul in care aceasta sta pe persoana care o poarta, calitatea, grosimea suprafetei, performanta electrostatica, culoarea, mirosul si gradul ridicat de calitati antialergice. Cea mai importanta este permeabilitatea aerului si permeabilitatea umiditatii. Pentru a spori efectul de protectie, tesatura imbracamintei de protectie este de obicei laminata sau acoperita, rezultand o grosime si o permeabilitate scazuta la aer si la umiditate. A o purta pe termen lung nu favorizeaza transpiratia si disiparea caldurii. Cerinta antistatica este de a preveni ca electricitatea statica din sala de operatie sa provoace adsorbtia unei cantitati mari de praf si bacterii in combinezonul sau halatul folosit la operatie. Praful si bacteriile pot fi nefavorabile pentru rana pacientului.

3. Proprietatile fizice si mecanice ale imbracamintei de protectie medicala

Proprietatile fizice si mecanice se refera in principal la rezistenta la rupere, rezistenta la perforare si rezistenta la uzura a materialelor imbracamintei de protectie medicala, evitand ruperea si perforarea pentru a oferi canale de transmitere a bacteriilor si virusilor. Rezistenta la uzura poate preveni reproducerea bacteriilor si virusilor, pentru ca haina nu se va rupe sau nu va avea zone deteriorate unde cele doua elemente periculoase sa isi poata face loc.

4. Alte performante ale imbracamintei de protectie medicala

In plus fata de proprietatile enumerate mai sus, imbracamintea medicala de protectie trebuie sa aiba, de asemenea, toleranta la dezinfectie, rezistenta buna a culorii la spalare, sa nu intre la apa, sa nu sustina arderea, non-toxica, neiritanta si sa nu dauneze pielii si altor proprietati. Daca imbracamintea este de unica folosinta, aceasta trebuie aruncata in locurile special amenajate si distrusa conform reglementarilor in vigoare.

Comentarii