Cartier de blocuri cu până la 20 de etaje lângă sărăcia din „Dallas”. Blocuri printre case în Copou

miercuri, 06 aprilie 2022, 23:14
6 MIN
 Cartier de blocuri cu până la 20 de etaje lângă sărăcia din „Dallas”. Blocuri printre case în Copou

O ipotetică criză imobiliară în viitor pare că nu-i sperie pe investitori. Primăria va organiza luna aceasta o serie de dezbateri publice în cazul mai multor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Două proiecte vizează investiţii majore în zonele Cicoarei şi Trei Fântâni. Este vorba despre blocuri de locuinţe cu 10, 12, 15 şi 20 de etaje. În total, sunt 30 de blocuri în care vor fi amenajate câteva mii de apartamente. De exemplu, în Cicoarei, estimările din PUZ sunt că vor fi 1.800 de locuinţe în care ar putea locui până la 4.500 de persoane. În ambele cazuri, investitorii sunt din afara Iaşului. Tot luna aceasta va intra în linie dreaptă şi noul magazin Kaufland Galata: lucrările vor începe, probabil, până la sfârşitul anului. Alte proiecte urbanistice vizează blocuri în Copou şi Aviaţiei, precum şi construirea unui centru de protoni în Sărărie. În total, aceste investiţii se ridică la câteva sute de milioane de euro.

 

Una dintre cele mai mari investiţii imobiliare propuse la Iaşi în ultimii ani este pe un teren din Cicoarei, peste drum de Spitalul Arcadia. Despre acest proiect s-a mai vorbit acum câţiva ani, dar, faţă de varianta din 2018, proiectul de PUZ a fost modificat radical: numărul de blocuri a scăzut, iar cele rămase au acum doar regim înalt.

Cicoarei: Complex de blocuri cu 12, 15 şi 20 de etaje

Dacă pe vechiul PUZ puteau fi identificate blocuri în special cu 4 şi 6 etaje, în varianta actualizată sunt propuse blocuri cu 12, 15 şi 20 de etaje. În total, este vorba despre 14 blocuri: 6 cu 12 etaje, 6 cu 15 etaje şi 2 cu 20 de etaje. Fiecare tronson de bloc va avea în plus şi penthouse-uri. În încercarea de asigura o circulaţie fluentă, în zonă sunt prevăzute cinci giraţii: trei în incintă, iar alte două pe stradela Sofia Nădejde. În proiect sunt propuse aproape 2.000 de locuri de parcare, în condiţiile în care suprafaţa desfăşurată a locuinţelor ajunge la peste 127.000 mp. La o suprafaţă medie de 50 mp/locuinţe rezultă un potenţial de peste 2.500 de apartamente care pot fi amenajate în noul ansamblu. Totuşi, în proiectul de PUZ, la analiza privind dezvoltarea echipării edilitare (utilităţi), este avansată cifra de 1.800 de apartamente cu un estimat de 4.500 de locatari. Beneficiarul este un om de afaceri din afara Iaşului: George Steinberg (cetăţean israelian), prin firma Proaktiv Communication din Braşov. Steinberg este un investitor discret cu afaceri în special în domeniul energiei şi cel imobiliar. Două investiţii ale Primăriei sunt mână cerească pentru acest proiect: construirea podului peste Bahlui şi intenţia de a supralărgi stradela Sofia Nădejde, principalele căi de acces la amplasament. Surse din piaţa imobiliară ne-au declarat că investitorul nu va fi actualul beneficiar, fiind discuţii avansate pentru preluarea proiectului de un alt om de afaceri care ar intra, în premieră, pe piaţa ieşeană.

Trei Fântâni: 16 blocuri cu 10 etaje

Un alt proiect important a fost prezentat în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi” la începutul acestui an: un complex mixt întins pe 13 hectare în zona Trei Fântâni. Dezbaterea va avea loc pe 15 aprilie. În principal, investitorul (Italimob Construzioni Iaşi SRL) propune 16 blocuri, fiecare cu câte 10 etaje, alături de alte clădiri cu regim mic de înălţime (2 sau 4 etaje) care să aibă funcţiuni de birouri, comerţ, servicii şi altele. O noutate faţă de informaţiile care erau disponibile acum câteva luni constă în faptul că investitorul ar putea participa la construcţia unui pasaj peste Vămăşoaia şi calea ferată astfel încât traficul de pe str. Trei Fântâni să fie descărcat şi pe bld. Virgil Săhleanu. Primăria a invocat în trecut acest pasaj ca punct final la o alternativă de circulaţie la şos. Bucium: noua arteră ar putea intersecta şos. Bucium în zona societăţii Crescento Print, apoi va urmări cursul râului Vămăşoaia până la intersecţia cu strada Trei Fântâni şi, în final, legătura cu Săhleanu fiind făcută prin intermediul pasajului. Revenind la proiectul imobiliar, surse din piaţă au declarat pentru ZdI că investiţia ar putea să se ridice la peste 100 milioane euro. Faţă de proiectul iniţial, şi în acest caz sunt unele modificări: de exemplu, mai multe construcţii de tip vilă nu mai apar în planşele urbanistice, iar numărul total de construcţii a scăzut în varianta actualizată.

Proiect controversat în Copou: blocuri între case

O dezbatere programată pe 14 aprilie cu siguranţă va stârni discuţii aprinse. Pe str. Aurora, mai mulţi locuitori contestă un proiect care vizează construirea a două blocuri cu regim subsol, parter şi 2 etaje. Proiectul este unul destul de vechi, dar a revenit în atenţia publică odată cu noi propuneri de mobilare urbană pe care le-au făcut iniţiatorii (două persoane fizice) în ultimii doi ani. În principal, vecinii spun că va fi afectată stabilitatea versantului. „Din analiza valorilor factorului de stabilitate rezultă că sistemul construcţie-versant este stabil din punct de vedere al producerii fenomenelor de alunecări de teren, dacă se menţine nivelul apei subterane, adică la adâncimi de cel puţin 7,0 m de la nivelul terenului actual”, se susţine în proiectul de PUZ realizat de investitor.

Noul magazin Kaufland din Galata intră în linie dreaptă

Un alt proiect supus dezbaterii publice aparţine lanţului de retail Kaufland. Compania are un teren cu o suprafaţă de 17.000 mp în zona Galata, între şos. Iaşi-Voineşti şi Aleea Strugurilor, unde va ridica un nou supermarket. Din planşa urbanistică rezultă că magazinul va fi deservit de peste 220 de locuri de parcare. Zona este una în plină dezvoltare imobiliară, în condiţiile în care, în ultimii ani, au fost construite zeci de blocuri şi vile. În acelaşi timp, mai există teren liber de construcţii care prezintă potenţial pentru investitorii imobiliari. Având în vedere stadiul avansat al proiectului, nu este exclus ca lucrările la noul magazin să înceapă spre sfârşitul acestui an. În ultima vreme, Iaşul a devenit un punct strategic al Kaufland: va construi în Miroslava cel de-al treilea centru logistic al companiei din ţară şi continuă ofensiva de a dechide noi magazine – recent a fost inaugurat Kaufland Tătăraşi şi, la nivel de documentaţie, este pregătit şi proiectul Kaufland CUG din zona Fortus, lângă Centrul Expoziţional Moldova.

Centru de protoni în Sărărie

Cel mai nou proiect a fost întocmit recent în beneficiul Institutului Regional de Oncologie (IRO), respectiv construirea unui centru de terapie cu protoni. Amplasamentul este în Sărărie, în vecinătatea Centrului de screening şi diagnostic inaugurat zilele trecute de IRO. Suprafaţa terenului unde este propusă noua clădire este de aproape 3.000 mp. Imobilul va avea un regim cu două niveluri în subsol, parter şi 4 etaje. Terenul a fost pus la dispoziţie de către Consiliul Judeţean, iar, anul trecut, valoarea investiţiei era estimată la circa 70 milioane euro.

Un alt proiect nou este pe str. Aeroportului, lângă unitatea militară: două firme (Ambra Sign şi Geprocon) şi-au unit forţele pentru amenajarea unui ansamblu de blocuri cu regim mic de înălţime (4 etaje). Terenul are o suprafaţă de peste 6.500 mp, iar noile imobile ar urma să ocupe circa 2.000 mp. Proiectul de PUZ prevede amenajarea a cel puţin 120 de locuri de parcare, dar numărul exact al acestora va fi stabilit la faza întocmirii documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Consultările publice în cazul proiectelor urbanistice enumerate vor avea loc la sediul Primăriei în perioaad 14 – 27 aprilie, iar detalii despre fiecare proiect în parte pot fi consultate pe site-ul Primăriei Iaşi la secţiunea „Dezbateri publice”. 

Comentarii