Catolicii celebrează de astăzi Săptămâna Mare. Punctul culminant: „tridiumul pascal“

luni, 15 aprilie 2019, 01:56
2 MIN
 Catolicii celebrează de astăzi Săptămâna Mare. Punctul culminant: „tridiumul pascal“

Începând cu ziua de astăzi, luni, 15 aprilie, catolicii din Iaşi celebrează Săptămâna Mare, ca fiind cea premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Spre deosebire de credinţa ortodoxă, în care Săptămâna Mare impune un aspru post alimentar, mai puternic decât cele 40 de zile ale Postului Mare, la catolici există un punct culminant al celebrărilor, cuprins între zilele de joi, 18 aprilie, şi sâmbătă, 20 aprilie. Atunci are loc ceea ce se numeşte un „tridium pascal“, şi sunt celebrări speciale în cele trei zile pentru pregătirea momentului Învinerii.

Celebrările încep din dimineaţa zilei de joi când preoţii din dieceză vin toţi la Iaşi, la catedrală, pentru a-şi reînnoi jurămintele din momentul hirotonirii. Aceştia participă la o liturghie specială în care, suplimentar, sunt sfinţite şi uleiurile ce vor fi folosite la toate celebrările în anul care vine şi sunt arse cele care au rămas neutilizate în anul anterior.

În seara zilei de joi mai are loc un moment special, Liturghia Cinei Domnului, care include şi ritualul spălării picioarelor, în amintirea gestului lui Isus de umilinţă, când a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină. În ultimii ani, la catedrala din Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a spălat picioarele a 12 călugări.

A doua zi cu importanţă încărcare spirituală pentru creştinii catolici este Vinerea Sfântă, când nu se celebrează liturghia în biserici, ci o slujbă specială intitulată Patima Domnului, seara, când altarul nu are nimic pe el nici cruce, nici sfeşnice sau feţe de masa. Este o zi de post negru, a doua de acest fel din Postul Mare, după prima zi de miercuri din post – Miercurea Cenuşii. Credincioşii încearcă, pe cât posibil, să nu mănânce nimic în această zi şi să se spovedească.

Ultima zi din „tridiumul pascal“ este Sâmbăta Sfânta, când, pentru că Mântuitorul este considerat a fi în mormânt, Biserica este în tăcere şi nu se organizează nicio celebrare. În fine, sâmbătă spre duminică are loc privegherea în cinstea Domnului, când sărbătoarea începe în jurul orei 23.00 şi se aprinde un foc binecuvântat în afara bisericii – cel al lumânării pascale.

Comentarii